Civil

2016.10.12. 08:46

Lord, a sárga herélt ló a falunapok állandó résztvevője

Vasalja - Kiscsikó korában Ludasnak nevezték a kisbéri félvér sárga mént. Őshonos fajta szülőktől, Zalaháshágyon 2004. május 18-án látta meg a napvilágot.

Civil Tudósítónktól

Az útlevél Fotó: Gombásné Judit Magdolna

Mostani gazdája, Esztergályos Zoltán öt hónapos korában vásárolta meg. Éppen szállították volna az olasz vágóhídra, mikor egymásra találtak. Így került a csikó Vasaljára.

Lord az istállóban

Új gazdája nevelte, lovaglásra tanította, és mivel minden akadályt szépen teljesített, és méltóságteljesen viselkedett, ezért átnevezte Lordnak.

Nagyon gyorsan bekerült Vasalja életébe, minden falunapon, vagy össznépi találkozáson, az ő hátán lovagolhattak a gyermekek. Így van ez a mai napig is, már tizenkét éve. Türelmes, figyelmes, nyugodt herélt ló lett belőle, mindenkor a gyermekek kedvére, ott van a rendezvényeken. A lovas hagyományok értékét növelve teljesít.

Esztergályos Zoltán és Lord

- Büszke vagyok Lordra – mondta gazdája, és tenyeréből a kedvenc csemegéjével, almával kínálta. - Most is örülök, hogy megvásároltam, és annak is, hogy megláttam benne ezt az ügyességet, türelmet, és nyugalmat.

Szívesen megyek vele emberek közé, mert nem riad meg semmitől, a hangos zene sem zavarja, mindig figyel rám, jó vele együtt dolgozni.

Esztergályos Zoltán nem tanulta a lovas életet, 18 éves korában ült először lóháton, és annyira megszerette, hogy mindent megtanult a lótartásról, még ifjabb korában versenyekre is járt. Ma már profi módon vesz észre minden változást a lovakon. Fontosnak tartja a megfelelő táplálást, a legeltetést, a szabadon tartást, az ápolást, mert csak így lehet követelni egy lótól.

Egymás tiszteletét és a ló szeretetét tartja a legfontosabbnak.

Gombásné Judt Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!