Keszthely

2016.10.12. 11:58

Értékeket őriznek, hagyományos mesterségeket éltetnek

Keszthely - Szőnek, használati tárgyakat és művészi alkotásokat faragnak, kosarat fonnak, csipkét vernek, népviseletes babákat varrnak, hímeznek, kéregedényeket készítenek – élénk munka folyik a Népművészeti Alkotóházban. Ősztől ismét ingyenes szakkörök várják az alkotni vágyókat.

Keszey Ágnes

Több évtizedes múltra tekintenek vissza a Goldmark Károly Művelődési Központ és a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány szakkörei, melyeknek a Népművészeti Alkotóház ad otthont. Főként középkorúak és nyugdíjasok alkotnak a foglalkozásokon, fiatalok nem nagyon látogatnak el a szakkörökre. Népművészek és népi iparművészek vezetik be az érdeklődőket a régi kézműves mesterségek rejtelmeibe.

A szakkör két tagja: hátul Boda Jánosné, jobbra Szőkéné Hajduk Andrea, középen Bordácsné Kishonti Erika, a Népművészet Mestere (Fotó: Keszey Ágnes)

– Nőttek fel itt olyan tagok, akik elkezdték zsűriztetni alkotásaikat. Sokan eljutottak odáig, hogy népi iparművész címet kapjanak. Ők rendszeresen részt vesznek alkotói seregszemléken, versenyeken - mondta el Molnárné Riskó Erzsébet, az alkotóházat működtető alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az egyik legrégebbi szakkör, a szövő jó pár éve kiegészült népi kismesterségekkel is: 35 éve folyamatos a tanulás, alkotás.

- Szőnek, néhány éve már vászonszövéssel is foglalkozunk. A kezdők csíkosat, a gyakorlottabbak mintákat is szőnek, s erdélyi festékesek is készülnek. Csuhét, mézeskalácsot készítünk, díszítünk gyertyákat. Nagyon sokat nemezelünk: a kalapoktól a mellényen át a cipőig, táskáig mindenfélét. Gobelint készítünk, de nem a varrott, hanem az eredeti, szövöttet, úri hímzéssel is foglalkozunk és gyöngyözünk - sorolta Bordácsné Kishonti Erika szakkörvezető. A tagok kutatómunkát is végeztek már: nem csak festenek hímes tojásokat, hanem feldolgozták és egy kiadványban meg is jelentették a Balatoni Múzeum hímes tojás gyűjteményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!