Szombathely

2016.10.12. 18:23

Milyen volt ’56-ban? - Tárlat nyílt az ötvenes évek helyi emlékeiből

Szombathely - Az ötvenes évek elvárt és valós közhangulatát, valamint az ’56-os forradalommal kapcsolatos helyi eseményeket illusztrálja a Puskás Galérián nyílt kiállítás.

Egy korabeli híradó részletével kezdődött az ötvenes évek írásos és fényképes dokumentumait bemutató, Tisztító szenvedéllyel című kiállítás a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziumban. A megnyitón elhangzott: a mostani generációnak már történelem, ami hatvan évvel ezelőtt zajlott, így meg kell találni hozzájuk a hangot. A kiállított dokumentumokat végignézve az ötvenes évek szombathelyi összképe bontakozik ki - fogalmazott dr. Katona Attila egyetemi docens. A tárlathoz helyi gyűjtők adták az írott és fényképes anyagot.

A kordokumentumok megőrzése egykor nem kis kockázattal járt, ezért a civil lakosság köréből kevés rendszerellenes irat és fotó maradhatott fenn. Különleges darabok is szerepelnek a kiállításon. Spiegler Tibor jóvoltából helyi napilapok, illetve központi, budapesti lapok láthatóak, köztük a Művelt Nép '56-os számaiból néhány, ami ritkaságnak számít. A dokumentumok december elsejéig tekinthetők meg a Puskás Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!