Sport

2016.10.12. 18:38

Alba Fehérvár-Szombathely: Nagy csatában fontos diadal

Székesfehérvár - Hatalmas küzdelemre késztette a Falco KC Szombathely a házigazda Alba Fehérvárt az NB I-es kosaras pontvadászat második fordulójában. A vendéglátók végül 77-72-re nyertek.

Ferencz Balázs

Az Alba vasárnap, Egerszegen, hatpontos győzelemmel kezdte a szezont, a Falco pedig ezúttal mutatkozott be az NB I-ben, lévén saját terme a hétvégén foglalt volt, tornász világesemény miatt. A hazaiak számítottak esélyesebbnek, a tavalyi szezont a második helyen zárták, a vasiak nem jutottak a rájátszásba, amely földindulással ért fel, komoly változásokat generált Szombathelyen.

Fotó: Koppán Viktor

A sárga-feketék kezdtek jobban, Turner, Váradi, Pustavar és Medford pontjaival gyorsan elléptek 10-4-re, első négy dobásuk egyaránt a gyűrűbe hullt, a házigazdák azonban sokat hibáztak. Aztán Lóránt betalált, majd Keller triplájával közelebb jött a házigazda, de Medford újabb pontjaival 7-19-re alakult az állás. Dzunic Branislav időt kért, pályára küldte Farrt és Edwadsot, ami jó döntésnek bizonyult, utóbbi első labdaérintésére hármast dobott, s a társak is aktivizálták magukat. Az első negyed vége előtt két perccel, 16-19-nél időt kért a vendégek mestere, Srecko Sekulovic. Hirtelen hétpontosra hízott a Falco előnye, a hétvégén remeklő, ám ezúttal pontot nem szerző irányítót, Taylort Tóth Péter váltotta, ám mivel őrizték előnyüket a vasiak, Dzunic újfent időt kért.

Az első 10 percet követően 21-25 állt az eredményjelzőn, a vendégszurkolók rá is kezdtek: mindenki szombathelyi Ami persze nem volt igaz, ám az kétségtelen, a nyugati határszéliek rendkívül összeszedetten pattogtattak. Hiába jött fel két pontra az Alba, eladott labdák miatt ismét futhatott az eredmény után, 23-31. Edwards helyére visszatért Markovic, valamint pályára lépett Keller és Filipovics is, utóbbi azonnal összegyűjtött három pontot. A kinti dobások továbbra sem sikerültek, de a gyűrű alatt éledezett a Fehérvár, Shepard zsinórban szerzett négy duplájával előbb közelebb jött, majd egyenlített, aztán a meccsen először a vezetést is átvette a Fehérvár, 33-32. A center a folytatásban is szorgoskodott, később Taylor is aktivizálta magát, a túloldalon pedig Govens. 37-37-es állásnál időt kért Sekulovic, Keller látványos zsákolása zárta az első félidőt.

Fordulás után Taylor és Edwards pontjaival tovább növelte előnyét a vendéglátó (52-45), az iránytó, Váradi Benedek cipelte a hátán társait, hirtelenjében szórt két duplájával. Govens jóvoltából ismét fordítottak a vasiak (52-53), Edwards helyére Tóth érkezett, valamint egyéb cseréket is eszközölt Dzunic, de továbbra is akadozott a gépezet, Govens volt elemében, pontjai zárták a harmadik negyedet, 53-58. Sőt, az utolsó periódust az Egerszegről szerződtetett légiós pontjai vezették fel, a látogatók alig hibáztak, a hazaiak azonban gyakran.

Govens remekelt, nyolcpontos hátrányba került az Alba. Aztán feljött háromra, Lóránt és Shepard pontjaival. Markovic kintről egalizált, Sekulovic időt kért (67-67) a dudaszó előtt három perccel. Edwards kettesével vezetett a Fehérvár, Váradi hármasával pedig a Falco. Taylor és Lóránt nem hibázott (74-70), Sekulovic a vége előtt 15 másodperccel időt kért. Tóth N. duplája nyomán Dzunic rendelte magához tanítványait, majd ismét Sekulovic. Rendkívüli izgalmak közepette, 77-72-re nyert az Alba.

 

Alba Fehérvár-Falco KC Szombathely 77-72 (21-25, 18-12, 14-21, 24-14)
Alba Regia Sportcsarnok, 1500 néző.
Vezette: Földházi T., Szabó G., Minár L. (Faidt M.).
Alba Fehérvár: Taylor 11/3, Markovics 5/3, Burgess, Lóránt 14/3, Keller Á. 5/3, csere: Edwards 14/6, Farr 9/3, Shepard 15, Tóth P., Filipovics 4, Keller I. Vezetőedző: Braniszlav Dzunic.
Falco: Medford 17/9, Govens 13/6, Váradi 11/3, Pustahvar 6/3, Turner 13, csere: Tóth N. 4, Bognár 4, Kovács P. 2. Vezetőedző: Srecko Sekulovic.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!