Sport

2016.10.12. 19:00

A nulláról kezdte, tíz hónap múlva már félmaratont futott

Székesfehérvár - Marth-Vida Krisztinának egyik napról a másikra változtatta meg az életét a mozgás és a futás.

Káldor András

Mindennapi hőseink közöttünk járnak, ők talán nem is tudják, de példájukkal sokak számára iránymutatást adhatnak. Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy még azok az emberek is, akik nem igazán fiatalon fognak bele a rendszeres testmozgásba, jelentős egészségügyi előnyökhöz juthatnak ezzel. Ebben próbál segíteni Kaufer Tamás, aki harminc éve foglalkozik versenyszerűen a futással, számtalanszor teljesítette a maraton távját, és tapasztalatait azok számára próbálja átadni, akiknek az életében nem játszott szerepet a sport, és a nulláról indulva szeretnének ezen változtatni. Marth-Vida Krisztina kollégaként kereste meg őt, segítsen abban, hogy felnőtt fejjel megváltoztassa az életét.


A futást tíz hónapja elkezdő, és félmaratonig jutó Marth-Vida Krisztina és edzője, Kaufer Tamás Fotó: Káldor András

- Többször megfordult bennem, hogy el kellene kezdeni, de mindig felmentettem magam, kifogásokat találtam. Hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek. Ismertem már korábbról Tamást, volt bennem vele szemben némi irigység, persze nem negatív értelemben. De jó neki, ő képes erre, és én meg nem!

A kezdet nem volt lányregénybe illő. Aztán úgy gondolta, hogy mégis megpróbálja, egy nyirkos, ködös hajnalon, fél ötkor találkozott mentorával, és egy nem mindennapi bemelegítés után vágott bele. Akkor talán még nem is sejtette, hogy az a bizonyos táv meghatározója lesz további életének.

- A ház előtt, a villanyoszlopnak dőltem, még félig aludtam, és azt mondogattam magamban, hogy nem vagyok normális, mit keresek én itt! A melegítés után százötven métert tettem meg, megálltam, arra gondoltam elsőre, hogy fusson az, akit üldöznek... - mondta immár az egészen egy jót mosolyogva.

Aztán szép fokozatosan, persze az idő múlásával, ez a táv megsokszorozódott. Előfordult, hogy extrém körülmények között hajnali fél kettőkor is futottak 15-20 kilométert, már a jövőre gondolva, hiszen egy maratoni versenyen bármi előfordulhat. Sokszor ki kellett éppen ezért rángatni a komfortzónájából, hogy ne essen neki jól, de az adott feladatot ennek ellenére jól teljesítette. Felfutottak Pákozdon az ingókövekhez, amely, valljuk meg, embert próbáló tereppel bír a szintkülönbség miatt, és az iszonyatos emelkedőket megtéve tűztek ki olyan célokat, amelyekkel nehezen bírt ugyan, de a hosszú távú tervek miatt ezek elengedhetetlennek tűntek.

Reálisan a félmaratonra legalább kétéves edzés szükséges Kaufer Tamás szerint.

- Óva intek mindenkit ettől, mert ez azért nem mindennapos, főként felnőtt korban. Én ezzel, mint felkészítő nem értettem egyet, mert iszonyatosan nagy terhelés volt, de Krisztával meg lehetett csinálni. Feszegettem a határait, amikor már láttam, hogy közeledünk ahhoz, hogy elindulhat a félmaratonon, akkor direkt irreális dolgokat követeltem tőle, mert kíváncsi voltam, hogyan viseli, ugyanis csak akkor engedhettem el a versenyre, ha tudtam, hogy ezer százalékig teljesíteni tudja.

- Nem tudom, hogy engem mi hajt, az önbecsülés, a becsvágy, de az biztos, hogy a megfelelő állóképességen túl rendkívül fontos, hogy fejben kellett készen lennem. Harmóniában kell lenni önmagammal, és szükség van egy felső megerősítésre, visszacsatolásra is.

Legutóbb a Szigligeten megrendezett félmaratonon állt rajthoz, október első napján, ráadásul extrém, augusztust idéző melegben, ennek dacára a 21 kilométer nem okozott számára gondot.

- Éreztem végig az erőt, és arra nagyon büszke vagyok, hogy egyszer sem sétáltam bele! - tette hozzá.

Bizonyítva mindezzel, hogy bárki, bármikor elkezdheti, és akár eljuthat a maratonig is, és amennyiben hisz benne, akkor olyan dolgokra is képes, amelyre álmában sem gondol!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!