Kultúra

2016.10.12. 14:50

Könyvszobor-kiállítás Dunaföldváron

Dunaföldvár - A könyvek új élete, azaz könyvszobor-kiállítás Dunaföldváron. Egyre kreatívabb alkotások.

L. Mészáros Irma

Könyvszobor-kiállítás nyílt a közelmúltban a dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban.

A megnyitón az alkotó, Farkas Péter lelkesen beszélt erről a különös tevékenységről, avagy új művészeti ágról. A fiatal szekszárdi mérnök két és fél évvel ezelőtt egyedi ajándékötletet keresve talált rá a világhálón egy könyvszobrászati oldalra, s azóta egyre kreatívabb alkotásokat hoz létre. Az elsőket családtagjai kapták.


Olvasmányélmények szívvel és lélekkel - képünkön

Diplomaosztója alkalmával ilyen ajándékkal mondott nekik köszönetet. Ma közel ötszáz munkája van, több kiállításon vett már részt, sokan keresik megbízásokkal.

Mi a könyvszobrászat? A tudósító bevallja, azt hitte, hogy a könyveket egymásra helyezve jön létre valamilyen szobor.

De tévedett. A könyvszobrász új élettel tölti meg a polcon porosodó könyveket, amelyek lapjait hajtogatva új tárgyat, 3D-s alkotást hoz létre.


Dedikált példány, alkotás - képünkön balra a tárlat alkotója a mérnökember, Farkas Péter Fotó: a szerző

Farkas Péter a könyvet az elképzelésének megfelelően választja ki, mert szereti, ha a tartalom és a másodlagos tartalom valamilyen kapcsolatban áll egymással. A könyvek nem vesztik el könyvértéküket sem, nem vágja, nem ragasztja a lapokat, csupán hajtogatja. A megvalósítás szempontjából lényeges az oldalszám, hogy kemény fedelű és jó papírú legyen a könyv. A folyamat lényege, hogy minden oldalt nagyon precízen, milliméternyi pontosan, aprólékos munkával úgy hajt be, hogy végül a lapok együtt egy figurát, betűsort, formát adjanak ki.

Farkas Péter élvezettel és szeretettel alkot, s reméli, hogy tárgyaival örömöt szerez. Ez mozgatja, ez viszi előre - mondja. No meg jó alkotni, egy remek zene mellett szinte meditatív állapotba kerül az ember - teszi hozzá.

A földvári megnyitó résztvevői ki is próbálhatták ezt az alkotási módszert. A kiállító nagy türelemmel magyarázta, mutatta a tevékenység lépéseit, amelynek eredményeként született pár szép munka.

Farkas Péter könyvszobrász olvasni is szeret, s nem azért választotta ezt a tevékenységet, mert unta a könyveket - állítja mosolyogva. Egyszer-kétszer olvasunk el egy-egy könyvet, aztán ott áll a polcon, csak két centiméternyit mutat magából. A könyvszobrász segítségével azonban kifelé fordul a polcon, s új életre kel.

A kiállítás október végéig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében. Szoborba foglalt olvasmányélmények.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!