Kultúra

2016.10.13. 12:05

A sárkányok leküzdése segít a való világban is

Igazi könyvmoly Boros Janka. A nyolcadik osztályos diák idén már 99 könyvet olvasott, s ezzel elnyerte a Gyermekkönyvtár Legaktívabb könyvtárlátogatója címet.

Keszey Ágnes

A könyvtár az Országos Könyvtári napok keretében több rekordert  jutalmazott: a legfiatalabb olvasót: az alig egy éves  Serleg Zsolnát, a két éves Honthegyi Flórát és Gönczi Lillát, valamint azokat a családokat  akik gyakran járnak együtt könyvtárba: a Babos, Jordán, Petik famíliát. A legaktívabb olvasó  Szabó Anna, aki 68 és Nagy-Kövi Balázs, ő  82 könyvet olvasott idén. A legtöbbet  Boros Janka, aki múlt hét végig 99 kötetet kölcsönzött, azóta viszont ezt túlhaladta.

- Szeretem felhalmozni őket aztán váltogatom, ha valami nem illik   a hangulatomhoz, félbehagyom és később folytatom. Legjobban a fantasy könyveket szeretem, melyek mások, mint a valóságos világ, ezekkel könnyebben kikapcsolódok. Olyan dolgokat olvasok, melyeknek a való világban nem sok haszna van, például,  hogyan lehet elpusztítani egy sárkányt. De sokkal könnyebb megoldani úgy feladatokat, ha a könyvet olvasva át tudtam élni sokkal nehezebbeket vagy félelmetesebbek, mint például egy felmérő  - mesélte Janka.

" A mesékben olyan belső értékek, tudás és tapasztalat, életbölcsesség  van , ami a a gyerekek egész életútját segíti" - mondta Magyar Szilvia gyermekkönyvtáros, mellett Boros Janka  (fotó: Keszey Ágnes )

Legtöbbször a borító alapján választ könyvet, mostanában a  fekete alapon színes ábrákat tartalmazók a kedvencek.  Kedvenc írói műveit is gyakran emeli le a polcról, most magyar írók műveit is kölcsönözte.  Legnagyobb könyvélményei közé tartozik a Harry Potter  és a Szent Johanna gimi sorozat, - ez életére is hatással volt.

- Modern világról szól. Ahogy a főszereplő fejlődik négy éven keresztül a könyvekben, megváltoztatott engem, hogy a barátaimmal hogyan viselkedjek, máshogy viszonyuljak a mindennapi dolgaimhoz. Nagyon fontosak a barátok, a szórakozás és az olvasás –  a főszereplő is szeret olvasni -  de leginkább az iskola a legfontosabb ebben az életkorban. Rávilágított, hogy nagyon fontos hogy jól tanuljak – emelte ki Boros Janka, aki utolsó általános iskolai évét végzi és nyelvi tagozatos gimnáziumban szeretne továbbtanulni. Janka most már a városi könyvtárba is jár, de mint mondja, a Gyermekkönyvtár mindig a szíve csücske marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!