Kultúra

2016.10.13. 12:31

A 72 évvel ezelőtti bombákat nem is Fehérvárnak szánták

Székesfehérvár - Érdekes, 12 darabos fotósorozatot adott közre archívumából a Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár II. világháborús bombázásának 72. évfordulójára emlékezve.

Kocsis Noémi

A fekete-fehér felvételeken a város számos ismert épülete látható, félig, vagy teljesen elpusztult állapotban, néhányat - egykori zsidó iskola, Kallómalom - ma már hiába keresnénk, mert végleg megsemmisültek. Másokat - mai rendőrség épülete, korábbi Deucth Manó áruház, majd Centrum áruház, újabban könyváruház - viszont sikerült újjá-, vagy átépítéssel megmenteni a mának. Egy korabeli szemtanú, Pkorny Ferenc így emlékezett vissza a szomorú napra, 1944. október 13-ára:

Olaj utcai elemi iskola - a támadásban a berendezés tönkrement, ezért a gyerekek hoztak ülőkéket a tanuláshoz

Fotók: Tóth Károly - a SZIM fotóarchívumából


" Délelőtt tíz óra körül lehetett, amikor hatalmas süvítések kíséretében hullottak a bombák a székesfehérvári vasúti pályaudvarra és környékére. (...) Szörnyű volt patkánymódra óvóhelyi „földbebújottan” várni az iszonyat végét, vagy alternatívaként földi életünk bevégeztetését a halált hozó bombák által."

Az Arany János utcai zárda

 


Az 1944. október 13-ai bombatámadást eredetileg nem is Székesfehérvárnak szánták: e napra ugyanis a németországi területek bombázása volt a cél, de egy bombatámadás azért még várható volt a fehérvári vasútállomás - mint hadi fontosságú objektum - elpusztítására. A támadás során a célként kijelölt állomást egyébként 57 db B-24 Liberátor típusú gép bombázta, s összesen 125,4 tonna bombatömeget dobtak le.

Deutch (Deák) Manó áruháza, későbbi Centrum áruház (ma könyvpalota)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!