Kultúra

2016.10.13. 19:00

Falja a betűket - Boros Janka idén 99 könyvnél tart

Keszthely - Igazi könyvmoly Boros Janka. A nyolcadik osztályos diák idén már 99 könyvet olvasott, s ezzel elnyerte a Gyermekkönyvtár legaktívabb könyvtárlátogatója címet.

Keszey Ágnes

A könyvtár az országos könyvtári napok keretében több rekordert jutalmazott: a legfiatalabb olvasót, az alig egyéves Serleg Zsolnát, a kétéves Honthegyi Flórát és Gönczi Lillát, valamint azokat a családokat, amelyek tagjai gyakran járnak együtt könyvtárba: a Babos, a Jordán és a Petik famíliát. Magyar Szilvia gyermekkönyvtárostól azt is megtudtuk: a 3. legaktívabb olvasó Szabó Anna, aki 68, a második Nagy-Kövi Balázs, aki 82 könyvet olvasott idén. De náluk is többet Boros Janka, ő múlt hét végig 99 kötetet kölcsönzött.

A mesékben olyan értékek, tudás és tapasztalat, életbölcsesség van, ami a a gyerekek egész életútját segíti - mondta Magyar Szilvia gyermekkönyvtáros. A képen mellette Boros Janka Fotó: Keszey Ágnes

- Szeretem felhalmozni a könyveket, és egyszerre többet olvasok, ha valamelyik nem illik a hangulatomhoz, félbehagyom és később folytatom. Legjobban a fantasy könyveket szeretem, ezekkel könnyen kikapcsolódok. Olyasmikről olvasok, amiknek a való világban nem sok haszna van, például hogyan lehet elpusztítani egy sárkányt. De sokkal könnyebb megoldani úgy az iskolai feladatokat, ha egy-egy könyvet olvasva át tudok élni sokkal nehezebb vagy félelmetesebb dolgokat, mint egy felmérő - mesélte Janka.

Legtöbbször a borító alapján választ könyvet, de kedvenc íróinak a műveit is gyakran leemeli a polcról. Legnagyobb könyvélményei közé tartozik a Harry Potter és a Szent Johanna gimisorozat, ami az életére is hatással volt.

- Modern világról szól ez a könyv. A főszereplő sorsának, fejlődésének követése megváltoztatott engem, máshogy viselkedek a barátaimmal, máshogy viszonyulok a mindennapi dolgaimhoz. Nagyon fontosak a barátok, a szórakozás és az olvasás - a főszereplő is szeret olvasni -, de leginkább az iskola a legfontosabb ebben az életkorban. A könyv rávilágított, hogy nagyon fontos jól tanulni - emelte ki Boros Janka, aki utolsó általános iskolai tanévét végzi és nyelvi tagozatos gimnáziumban szeretne továbbtanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!