Állatvilág

2016.10.13. 18:21

Gubbasztó madarat soha ne vegyünk! - Jó tanácsok kezdőknek

Megyei körkép - Tudja, hogy mit kell szem előtt tartania, ha szeretné megvásárolni élete első díszmadarát? Cikkünkben a szakértők minden kérdésére választ adnak.

Elek Szilveszter

A LEGFONTOSABB: HATÁROZZUK MEG, HOGY MIÉRT VESZÜNK MADARAT!

- Mielőtt megveszünk egy madarat, mérlegeljük azt, hogy milyen célból tesszük ezt - mondta Ajkay Ferenc, a Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület elnöke. - Ha csupán házi kedvencet szeretnék, akkor egy példányt vegyünk. Törekedjünk arra, hogy a madár fiatal legyen, az a legjobb, ha csak nemrég önállósodott. Így a kötödés nagyobb eséllyel alakulhat ki, mint egy idősebb madárnál - tette hozzá.

- Ha szeretnénk megismerkedni a madártenyésztéssel, sokkal több lehetőség nyílik meg előttünk, ugyanakkor számítsunk rá, hogy ehhez megannyi kitartás is kell - ecsetelte a szakértő. - Hiába figyelünk oda arra, hogy igazán harmonizáló párt válasszunk, ez csak ötven százalékban elég a sikeres költéshez. A másik ötven százalék pusztán a szerencse - mondta még.

MILYEN MADÁR IDEÁLIS EGY KEZDŐNEK?

- Ha papagájokról van szó, akkor a kezdőknek leginkább a hullámos- és a nimfapapagájt javaslom - hallottuk az egyesületi elnöktől. - Ezek rendkívül igénytelenek, például át tudnak telelni fűtetlen helyiségben is. Megelégednek az alaptakarmánnyal, így elég, ha kölest és zabot adunk nekik, a nimfák esetében pedig még némi napraforgót. A szaküzletekben persze rengeteg vitamin és lágyeleség kapható, de a kevésbé igényes madarak esetében ezeket úgy is tudjuk pótolni, hogy rendszeresen adunk nekik zöldségeket és gyümölcsöket, illetve kéthetente főzünk és lereszelünk nekik egy kemény tojást. Így az állati eredetű fehérjékhez is hozzá tudnak jutni - tette hozzá. Üdítő hír, hogy ez a két papagájféle is megtanítható néhány szó kimondására, és dallamokat is el tudnak sajátítani.

Kakuk József jó szívvel ajánlja a kanárikat is. - Húsz éve foglalkozom ezekkel a madarakkal, és máig pozitív véleménnyel vagyok róluk - mesélte a tenyésztő. - Ezek is ideális „kezdő" madarak, nagyon aktívak és sokszínűek. Továbbá meglepően szépen tudnak dalolni - tette hozzá.

MILYEN A JÓ KALITKA?

Mielőtt megvesszük a disznót, építsük fel az ólat - tartja a mondás. Ez a díszmadaraknál is így van. Nem jó, ha az új kedvencünk megvásárlása után jövünk rá, hogy nincs hova tennünk... De vajon mekkora kalitka kell egy kisebb madárnak? - Minél nagyobb egy kalitka, annál jobban fogja érezni benne magát az egyed - mondta Ajkay Ferenc. - Ha a madár egyszerű házi kedvenc, akkor alapfeltétel, hogy néhány szárnycsapást tudjon benne tenni. A mozgásigényüket tökéletesen kielégíti, ha hetente néhányszor megreptetjük őket az otthonunkban. Viszont ha tenyészteni szeretnénk a madarakat, akkor annyira tágas helyet kell nekik biztosítani, hogy rendszeresen tudjanak repülni. Vannak olyan fajok is, ahol a tojó a költési időszakban agresszívvá válik a hímmel szemben. Lehetőséget kell adnunk a hímnek, hogy ki tudja kerülni a párját - hallottuk még a szakértőtől.

HOL VÁSÁROLJUK MEG AZ ÚJ KEDVENCÜNKET?

- A kisebb értékű madarak beszerezhetők kereskedésből - hallottuk az egyesületi elnöktől.

- Ott is el lehet dönteni az állatról, hogy milyen állapotban van. Figyeljük meg a viselkedését, a tollazatát, a tartását és a körmeit is! Gubbasztó madarat ne vegyünk, és kerüljük a csapzott tollazatú egyedeket is! A legjobb persze az, ha tenyésztőnél vásárolunk - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!