Civil

2016.10.14. 08:52

Falusi térfigyelő szolgálat és szellem(táncos) a gencsapáti szüreti felvonuláson

Gencsapáti - A szüreti készülődés jegyében a Gencsapáti Idősek Klubja „kézművesei” életképeket varázsoltak a település három pontjára, hát csak megköszönni és gratulálni tudunk a remek kezdeményezéshez, amely a felvonulás napján még inkább fokozta a hangulatot.

Civil Tudósítónktól

Hat szüreti fogatra ültek fel a felvonulók, ahol a falusi térfigyelő szolgálat, a Kópic néptánccsoport, a gencsapáti Legénycéh, az Ispiláng együttes lányai (vagy fiúk voltak?), szülők és az egyetlen lovas fogaton a szüreti tisztségviselők (Nagy Csaba bíró, Varga Csabáné bíróné és Andor Zsolt kisbíró) vonultak, de a megállóknál táncra is perdültek. Jó volt látni fiatalt és időset, gyermeket együtt örülni! Igazi ünnep volt október 8-án a szüreti felvonulás.

Egy kicsit a hagyomány eredetéről: a századfordulón a szüreti felvonulásokat, akárcsak az aratásit, miniszteri rendelettel egységesítették és szabályozták, mintául véve a 18 -19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait. A szüreti szokások a szőlőszedés utolsó napjához, a végzéshez kapcsolódtak: az uraság megkötözése; szüreti koszorú elkészítése; a koszorúvivők leöntése vízzel; az uraság köszöntése verses rigmusokkal; a legjobb szedők megajándékozása, pl. kendőkkel; végzéstánc, mulatság. Közvetlen a szüret után gyakori volt a fiatalság szüreti bállal végződő felvonulása.

Bár idén nem nagyon volt minek örülni – mondogattuk –, mert a termés a fagy és a jégverés miatt nem adott okot erre! De Gencsapátiban szinte az egész 20. században minden évben megrendezték a szüreti felvonulást, amelyről sok fotó is megmaradt az 1930-as évektől, ezt a hagyományt követjük, újítjuk mi is minden esztendőben, de ettől él igazán!

Köszönjük a felvonulóknak, minden segítőnek és támogatónak, hogy ilyen jó hangulatú szüretet varázsoltak Gencsapátiba! Köszönet a fogatosoknak: Kiss Józsefnek, Fatalin Gyulának, Bodorkós Lacinak, Vígh Zsoltnak, Hosszu Gergőnek, Tímár Dánielnek. Köszönet a helyi vállalkozóknak és civil szervezeteknek, a rendőrségnek.

Külön köszönet Bodorkós Ferenc polgármesternek, aki megvendégelte a menetet, Németh Gábornak és családjának, az Ernuszt Kelemen Gyermekvédelmi intézménynek, a Molnár családnak, akik szintén vendégasztallal várták a felvonulókat. A zenéért köszönet Nardai András "Pakosnak" a menetben és a mulatságot Németh Róbertnek! Köszönet a kollégáknak a helytállásért és a rendrakásért! Jó mulatság és nem csak férfimunka volt!

Varga Albin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!