Kultúra

2016.10.14. 10:11

Micimackó 90 éves - Tudja hogyan született?

Éppen 90 éve, 1926. október 14-én jelent meg először a század egyik legsikeresebb gyermekkönyve, a Micimackó.

Kocsis Noémi

Az egész történet ott kezdődött, hogy egy Christopher Robin nevű kisfiú kapott az apjától, a londoni társasági élet anyagilag független, jómódú, szellemes és divatos drámaírójától egy játékmackót, amit elnevezett Edwardnak. Papája néha elvitte a fiúcskát az állatkertbe, ahol a szőke fürtös fiúcska belebolondult egy Winnie névre keresztelt feketemedvébe. Hazarohant és átkeresztelte a sajátját is Winnie-nek.

A későbbi gyermekregény összes többi szereplője is játékszerként érkezett: Fülest karácsonyra kapta Christopher Robin, Malackát egy szomszéd ajándékaként, míg Kangát és Zsebibabát négy év múlva. Az apuka, Alan Alexander Milne rövid történeteket kezdett írni fia játékállatkáiról, s ezeket sorozatban leközölte pár akkor divatos angol magazin, köztük a Punch és a Venity Fair. A lapok a kor legismertebb rajzolóit kérték fel illusztrálásra, köztük volt a később a könyvet is rajzoló Ernest Shepard is.

Ernest H. Shepard rajzai által ismerjük igazán a csekélyértelmű medvebocsot

Magyarországon először 1935-ben jelent meg a regény és miután minden egyes kiadásban Karinthy Frigyes szerepel fordítóként, a közhiedelem őt ismeri el annak. Ám mégsem ő fordította, a kitűnő író ugyanis nem tudott angolul. A család különcének tartott nővére, a húsz nyelvet ismerő gépírókisasszony Karinthy Emília végezte el a nyersfordítást, amiből öccse aztán irodalmi szöveget formált - jelentős tartalmi, stilisztikai átdolgozásokkal, hogy a magyar olvasóknak ismerősek legyenek a szereplőkkel történt fordulatok. Így lett Chrisptopher Robinból Róbert Gida és Winnie-the-Pooh-ból Micimackó. Micinek becézték ugyanis Emíliát a Karinthy-famíliában, így a méltatlanul elfeledett fordító mégis elnyerte a halhatatlanságot, legalább a regény címében

S még egy érdekesség: a "Micimackó-Vízipóló" nevű "sport"( Karinthy Frigyes megfogalmazásában), melyben a versenyzők egy hídról ágakat dobálnak egy patakba, és megvárják, melyiküké ér célba hamarabb, eredetileg Micimackóék játéka volt a mesékben, de átlépett a való világba is. Oxfordshire-ben évről évre megrendezik a Micimackó-vízipólóverseny világbajnokságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!