2024. május 3. | péntek | Tímea, Irma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Zenerégész: Ünnepel az Iron Maiden együttes
Zenerégész: Janis Joplin botránya
Indiában is hódít a keményzene
Külföldön is egyre sikeresebb az Iron Maidnem
Szenzáció! Az Iron Maidennel kezdődik a Sziget
Sex Pistols a Szigeten!!!
Iron Maiden: Halál után élőben
Ők is itt lesznek a Szigeten - Lauren Harris - Videóval!
Ők is itt lesznek a Szigeten - Iron Maiden - Videóval!
Az a mennyei és pokoli rockzene...
Magyar énekesek vokáloznak az Iron Maidennek
40 ezren ünnepelték a metált a Szigeten - képekben
Érkezik az Iron Maiden film
Bekiabálások az Iron Maiden mozi hazai premierjén - megérkezett a Flight 666
A rajongók nyomására zenél az Iron Maidnem
Kapcsolatok
Bruce Dickinson
Iron Maiden
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál - nulladik nap
[2008. augusztus 12.
kedd ]

Ünnepel az Iron Maiden énekese, aki dobosként kezdte, de...

Tavaly nyáron hosszú év után idén ismét fellépett Magyarországon a világ legnagyobb metálzenekara, az Iron Maiden. Érdekes, hogy az együttest, a technikusokat és a teljes felszerelést szállító Boeinget, az Ed Force One-t maga az énekes, Bruce Dickinson vezette. A frontember ma ünnepli 51.  születésnapját.

1958. augusztus 7-én született, az angliai Worksopban. Iskolai éveit Londonban töltötte. Az igazi keresztneve Paul, habár mindenki - kivéve szüleit és nagyszüleit - Bruce-nak hívja.  A középiskola után egyetemre ment történelmet tanulni. A fiút ekkor babonázta meg a zene, de először dobos akart lenni.

Dobosként kezdte

- A haverjaim összehoztak egy kisebb bandát. Egy hálószobában próbáltunk, egyetlen erősítővel, abba dugta mindenki a hangszerét. Nekem két apró kongám volt, azt is a suli zeneszobájából csórtam el. Egyik nap épp a Beatles Let it be-jét gyakoroltuk, ugye köztudomású, hogy abban egészen magas fekvésű témák is vannak. Szegény énekes srác, szó szerint leizzadt a feladattól. A többiek meg szóltak nekem, hogy ne verjem már azokat a dobokat, inkább menjek, próbáljak segíteni a fiúnak. Bruce-t nem sokkal később kirúgták a suliból és egy környékbeli iskolába került.

Hamar megtalálta a társakat ott is, de már énekesként szerepelt. A banda a Styx nevet viselte, bár ez nem volt azonos a világhírű névrokonnal. Az igazi áttörést az 1977-ben létrejött Shots zenekar jelentette, akikkel Bruce már a környék pubjaiban énekelhetett, és még ideje is maradt az egyetemi tanulmányaira.

Két évvel később komoly ajánlatot kapott. Paul Samson hívja zenekarába, a Samsonba. Dickinson akkor még nemet mondott az aktív zenélésre, az egyetem miatt. Ezért a SURVIVOR albumon még vendégzenész volt, de 80-ban már teljes gőzzel nyomult a SAMSON énekeseként. Két klasszikus albumot készítettek közösen, valamint a Survivort is újra felvették Bruce-szal. A Samson befutott zenekar lett. Aktívan turnéztak, többször is felléptek közösen a Maidennel, valamint részt vettek a híres Reading fesztiválon.

Kiválásról nem volt szó

Az eseményen jelen volt Steve Harris és Rod Smallwood is, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meggyőzzék Dickinsont, legyen a Maiden énekese. A fúzió létrejött, és elkezdődött a legenda. Bruce 1990-ben érezte úgy, hogy a Maiden nélkül kell megpróbálnia érvényesülni.

Kiválásról nem volt szó, csak egy szólólemezről, amit régi haverjával, Janick Gersszel készített el. A lemez sikeres volt, Bruce mégis folytatta a munkát, mint a Maiden énekese. 1993-ban aztán úgy döntött, kiszáll, és a saját zenéjét fogja játszani.

Az EMI és a Sanctuary menedzsment támogatásával, két félredobott lemezanyag után Roy Z és bandája, a Tribe of Gypsies elkészítették a megfelelő lemezt Bruce számára. A Tribe csak a lemezen játszott, így Bruce-nak össze kellett hoznia egy bandát, akikkel koncertezhetett. Először Alex Dickson tűnt fel, majd jöttek a többiek: Chris Dale és Alex Elena. A lelkes fiatalokból álló (kivéve Bruce) csapat elindult a rég várt turnéra. Az eredmény egy koncertlemez.

Bruce szakítani próbált a neve adta skatulyából. Ennek első jele a Skunworks produkció, ami előtt nem csak a szakma, de a rajongók is értetlenül álltak. A kísérletezős anyag megbukott, Bruce menesztette zenekarát és felkereste Roy Z-t, egy esetleges közös munka reményében. Újra a Tribe tagjaival folyt a munka, kiegészülve a régi haverral, Adrian Smith-szel, aki szívesen mondott igent Bruce hívó szavára. A visszatérés fergeteges volt.

A szakma elismerően bólogatott, a rajongók pedig örültek, hogy Bruce újra metálzenét játszik, ráadásul nem kevés Maiden beütéssel. Egy évvel később egy újabb kiváló lemez látott napvilágot, majd jött a nagy meglepetés – 1999 elején Bruce és Adrian újra a Maiden tagja lett. Dickinson szólópályája ettől függetlenül tovább folytatódik, és talán még egy Samson újjáalakulásnak is tanúi lehetünk.

- zene.hu -

[2009.08.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még