Hírek

2016.10.14. 17:00

Groteszk világ - Fischer György jubileumi emlékkiállítása

Zalaegerszeg – Idén lenne hatvan esztendős a négy évvel ezelőtt elhunyt Fischer György Munkácsy-díjas zalaegerszegi szobrászművész, az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium művészeti tagozatának egyik megalapítója és tanára, számos zalai köztéri szobor alkotója, rendszeresen kiállító szobrász.

Hajdu Péter

Jubileuma alkalmából a Göcseji Múzeum retrospektív – a teljes pályaívet illusztráló alkotás-sort magában foglaló – emlékkiállítást rendezett műveiből az intézmény időszaki kiállítótermében.A múzeum időszaki kiállítótermében tegnap megnyílt tárlaton dr. Kostyál László, a múzeum igazgatóhelyettese szólt elsőként a művészről egy harminc évvel ezelőtti kiállítás megnyitása kapcsán, a Fischer-művek kiváltotta vitáról, meg nem értésről.

Majd mint az Ady iskolabeli tanárkollégájáról szólt. Ugyancsak az iskolához kötődött Balaicz Zoltán polgármester megemlékezése, hiszen Fischer György a tanára volt. Mint elmondta, valamennyi egykori adys diák számára meghatározóak voltak az ott eltöltött évek. A személyes emlékekbe fájdalom vegyül, mivel több művésztanáruk, köztük Fischer György sem lehet már jelen. A többek között általa   elindított gimnáziumi képzőművészeti oktatás hiánypótló volt.

A kiállításon a családtagok: Németh Klára festőművész, Fischer Bence építőművész és Fischer Judit festőművész néhány alkotása is látható a tárlat egy kisebb területen
Fotó: Pezzetta Umberto

A kiállítást és Fischer György pályafutását, műveit dr. Géger Melinda művészettörténész méltatta szakmai igényességgel, egyszersmind kapaszkodót adva a laikus szemlélőknek arról a furcsa emberábrázolásról, ami a művész szobrait, kisplasztikáit jellemzi. Mint elmondta, a magyar képzőművészetben egyedülálló szerepet tölt be az ő munkássága.

Ha egyetlen elemet kellene megnevezni a munkái kapcsán, az a groteszk, aminek táptalaja a magyarországi közeg, a kelet-európai lét abszurditása. Németh Klára festőművész, Fischer György felesége emlékezésében a meg nem alkuvást emelte ki. Végül Nagy Bettinek a szobrászművész ihlette költeményeit Papp Lujza színművész mondta el.A kiállítás november 9-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!