Hétvége

2016.10.14. 20:25

Kitartás nélkül nem megy - Egyre kevesebb bboy van az országban

A kitartás és az akaraterő a legnagyobb hiánycikkek közé tartozik manapság a fiatalok körében, így nem csoda, hogy az egyik legösszetettebb, legbonyolultabb, legnehezebb táncstílus, a breakdance kihalófélben van hazánkban. Gáncs Matyi pápai breaktáncossal beszélgetve jutottunk erre a megállapításra, miközben például a műfaj magyarországi gyökereit is felfedtük.

Polgár Tibor

A Don L művésznéven breakelő fiatalembert kiskora óta érdekelte a tánc és a hiphop-szubkultúra, a barátaival ilyen körökben töltötte szabadidejét. A breakdance pedig ennek a szubkultúrának a szerves része.

- Először 9 éves koromban fogalmazódott meg bennem, hogy breakelni szeretnék. Tíz évvel később, 2003-ban sikerült létrehozni a Dirty Place Crew nevű breakdance-csapatot itt, Pápán. Ekkor fordult komolyabbra a breakkel való kapcsolatom. Előtte is foglalkoztam vele, de mivel még nem volt csapat és terem, ahol rendszeresen tudtam volna edzeni, így nem tudtam kellőképpen fejlődni. Sokáig csupán a lépcsőházban gyakorolgattunk. Aztán tíz év után, 2013-ban hirtelen széthullott a csapatunk. A termünk is megszűnt, egyedül maradtam. Ráadásul néhány évig súlyos betegségben szenvedtem, nagyon kemény időszakot éltem át. De a kitartásom, az akaraterőm, a küzdésem és a sors úgy hozta, hogy rendeződtek, jól alakultak a dolgaim. Innentől pedig nem is volt kérdés, hogy folytatni akarom a táncot! Ez a lételemem. Találtam egy pici termet, ahol a mai napig egyedül gyakorolok - nyilatkozta a Naplónak Gáncs Matyi. Mint mondta, aki komolyan foglalkozik a breakdance-szel, annak ez összeolvad a teljes személyiségével, így tehát bátran nevezhető életformának. Szavai szerint a break legnagyobb varázsa a tánc általi önkifejezésben, a különböző figurák kigondolásában és megvalósításában, illetve a versenyek, az összejövetelek hangulatában rejlik.

Fotó: BlackRainbow

De hogyan jutott el Magyarországra ez a táncstílus, ami az Amerikai Egyesült Államok nagyvárosaiban alakult ki az 1970-es években? - A breakdance meghonosítása Fenyő Miklós nevéhez fűződik, aki egy németországi turnéja alkalmával figyelt fel az utcán breakelő fiatalokra. Ennek hatására azonnal úgy döntött, hogy hazatérve meghonosítja ezt nálunk. Az itthoni breakmozgalomra nagy hatással volt a hazai mozikban 1985-ben bemutatott Breakin című amerikai film is. Sokan kezdtek el abban az időben breakelni, és sorra alakultak a csapatok. Az elsők közé tartozott a Harlem Company, amely az 1988-as Ki mit tud? középdöntőse lett. A 90-es évek elejének nagy csapata, az Enemy Squad megnyerte az 1993-as Ki mit tud?-ot, és breakdance-Európa-bajnokságot is nyertek. A 90-es évek két legjelentősebb formációja a Suicidal Lifestyle és az Elementary Force volt, ezeknek a tagjai Suicidal Lifestyle néven közösen indultak az 1999-es világbajnokságon, amin első helyen végeztek - többek között az USA csapatát is megelőzve. Még a 2000-es években is alakultak magyar csapatok, amik komoly szintre vitték a breaket, és elődeikhez hasonlóan szép nemzetközi sikereket arattak. Így tehát a magyar breakeseket ebben a szubkultúrában ismerik, elismerik és tisztelik szerte a világon - mutatott rá Don L.

Gáncs Matyi elmondása alapján a breakdance rendkívül összetett táncforma. Ahhoz, hogy valakiből kiemelkedő breakes legyen, nagyon sokat számít a testalkat, a hajlékonyság, a rugalmasság. Ugyanakkor hatalmas kitartásra, rengeteg gyakorlásra, valamint magas fájdalomtűrő képességre van szükség, mivel ez egy eléggé sérülésveszélyes tánc. - Fontos, hogy a breakdance a táncról is szól, nem csak az erőelemekről, a szaltókról, a fejen való pörgésről! Az erőelemeket, a forgásokat, a beállásokat össze kell kötni a tánclépésekkel, és ütemre le kell követni a breakhez tartozó zenét. A jó breakesek mindezt összedolgozzák, sőt, megvan a saját egyéni stílusuk. Ezért nekem a tudásuk és a stílusuk miatt a magyar bboyok (így hívják a breaktáncosokat - a szerk.) közül Bboy Owiz és Bboy Pori a példaképem - fogalmazott a fiatal breakes, aki Pápán már csak egyedüliként foglalkozik ezzel a táncstílussal.

Gáncs Matyi breakel a pápai Fő téren, a Nagytemplom előtt Fotó: BlackRainbow

- Veszprém megyében még működik egy breakcsapat, Várpalotán. A breakesek száma egyre inkább csökken Magyarországon. A mai fiatalok már nem alakítanak csapatokat, nem kezdenek el maguktól breakelni. Szerintem hiányzik belőlük a kitartás, legalábbis én ezt tapasztaltam, amikor korábban tanítottam néhány srácot. Nem értik, miről szól ez az egész, nem értik, mennyi munka van benne. Pedig kitartás és akaraterő nélkül nemcsak a breakdance-ben, hanem az élet más területein sem lehet sikereket elérni. Még van néhány breakes, aki foglalkozik fiatalokkal. Nagyon tisztelem őket, hogy tovább akarják adni a tudásukat, a tapasztalataikat, és nem akarják, hogy kihaljon Magyarországon az igazi break! - fűzte hozzá.

A pápai breakes a körülbelül egy évvel ezelőtti újrakezdése óta egyelőre heti kétszer gyakorol, de amint több ideje lesz és visszaszerzi régi erőnlétét, emelni fog a tréningek számán.

- Az utóbbi időben volt egy-egy rövidebb bemutatóm Pápán és Balatonalmádiban. Mindkétszer Kocsis Attila, a Rebel-Lion Tánc-Sport Egyesület elnöke hívott fellépni, régebben is az ő egyesületének szereplésein szoktam közreműködni. Emellett részt vettem egy budapesti versenyen. Tervezem, hogy a jövőben meghívok Pápára breakdance-csapatokat, breakeseket egy-egy közös edzésre. Az biztos, hogy a breakelést folytatni szeretném, amíg csak tudom. Respect to Bboys and Bgirls! - zárta gondolatait Gáncs Matyi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!