Kultúra

2016.10.14. 14:35

Cintia szerencsés, hiszen a szülei hittek benne és zenei pályára küldték tanulni

Fekete bakancsban, divatosan szaggatott farmernadrágban lesütött szemmel, a dallamok szárnyán valósággal repült a Medgyaszay Ház színpadán. Már a hangszeres próba, a beállás olyan nagy hatást gyakorolt az ifjú Horváth Cintiára, mintha élesben a közönség előtt állna.

Benedek Bálint

A bizonyítási vágy egyfolytában dolgozik bennem - mesélt Cintia. - Kanyarokkal tarkított rögös út vezetett idáig, bár azt hat éves korom óta tudom, hogy a zene érdekel.


Horváth Cintia szíve együtt dobban a zenével Fotó: Szakony Attila

Horváth Cintia ekkor vette az első óráját Jakobovics Árpád hegedű tanárnál. Imádott a hangszeren játszani, de valahogy a színpaddal nem volt kibékülve. Egy fellépésen előfordult, hogy a vonót is kiejtette a kezéből, annyira izgult. Azonban szülei látták Cintiában a tehetséget, a zene iránti rajongást valamint a szorgalmat, így a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába jelentkezett.

- Édesanyám és édesapám bíztak bennem, ez lendületet adott - tette hozzá. - Ekkor váltottam az énekre, kezdetben a klasszikus, majd a musical érdekelt.

Az ifjú hölgy ekkor több országos musical versenyt is megnyert, a sikerek ellenére viszont mégsem érezte magát jól a bőrében.

- Ehhez az kellett volna, hogy valaki érezze a színpadot, elő tudja magát adni, színészkedjen is kicsit és táncoljon. Na ez nekem nem ment.

Érettségi után Cintia a fővárosi Bartók Béla Gimnázium és Szakközépiskolába került, ahol jazz és ének előadóművész képzést kezdett el. Itt varázsolta el az új stílus.

- Végre nem kellett szerepet játszanom, élő zenei kísérettel adhattam elő a dalokat a lelkemből énekelve - mosolygott. - Már az első pillanattól olyan pozitív energiák vettek körül, ami felvillanyozott. A mai napig sokat segítenek a tanáraim: Urbán Orsolya, Lakatos Ágnes és Berki Tamás a musical éneklésből adódó manírok levetkőzésében. A dalok tanulása közben rengeteg előadót meghallgatok, ám igyekszem a lehető legjobban a magamévá tenni ezeket.

A képzést nem fejezte be, hisz felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol már a szíve együtt dobban a jazzel, s minden az elképzelései szerint alakul.

- A quintettünk ez év júniusban alakult és olyan szuper srácok vesznek körül, akikkel öröm muzsikálni - vélekedett Cintia. - Korábban több zenésszel próbálkoztam, de néhány gyakorlás után kiderült nem egyfelé tartunk. Ahol kifogásokat kell kitalálni, hogy ki és miért nem ér rá, az nem működött. Ebben a felállásban mindannyiunk boldog.

A kanizsai énekes lányon kívül Várvölgyi Szabolcs (gitár), Vidákovich Izsák (szaxofon), Dénes Ábel (bőgő), Kárpáti Benedek (dob) alkotja a bandát. A fiatalok az egyetemről jól ismerik egymást. Cintia, Ábel és Benedek osztálytársak, Izsák mester képzésen végzős, Szabolcs pedig tavaly diplomázott.

- Heti egyszer, koncert előtt kétszer próbálunk, egyelőre saját dalaink még nincsenek a jazz sztenderdekből épül fel a repertoárunk - folytatta. - A dalok jelenleg is a lelkemből szólnak, így egyfajta változáson mennek át. Természetesen ettől függetlenül nem zárkózunk el az alkotástól, van bennünk potenciál. Azonban szeretném, ha kiforrná magát ez a formáció, s ehhez a jövőben sokat kell még koncerteznünk. Legközelebb november 5-én hazai környezetben, az egyetemünk gólyabálján állhatunk majd a közönség elé. Eközben pedig extra próbák beiktatásával hangolódunk a fővárosi Művészetek Palotájában a jövő év februárjában esedékes Jazz Showcase eseményre, mely komoly kiugrási lehetőséget jelenthet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!