Gazdaság

2016.10.16. 13:50

Az élelmiszerbiztonságról Kishantoson - Nem igazi választás, hogy melyikből származik a kevesebb rossz

Kishantos - Kilenc alkalomból álló műhelybeszélgetés-sorozatot indítottak Kishantoson Azonnal hagyjuk abba! címmel a fenntarthatóságról. Elsőként most szombaton az élelmiszerbiztonság került fókuszba.

V. Varga József

- A csillagos eget néztük a gyerekekkel a kishantosi öko jurta táborban, a világmindenség csodáiról esett szó, amikor egy felnőtt elmondta, ha mi emberek így folytatjuk tovább, akkor tönkretesszük bolygónkat, a Földet. Erre egy 11 éves kislány felkiáltott: Most azonnal hagyjuk abba! - elevenítette föl Ács Sándorné Éva a nyáron történteket köszöntőjében.

A világos, romlatlan gyermeki logika fogalmazta meg azt, amit a Mezőföld Népfőiskolai Társaság és a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ programja vezérfonalául választott: azonnal hagyjuk abba mindazt, ami veszélyezteti gyermekeink jövőjét, és azonnal kezdjük el mindazt, ami a biztonságot és az élhető életet jelenti számukra.

Darvas Béla (b), Ács Sándorné Éva és Székács András a kishantosi ökológiai mintagazdaságban Fotó: V. Varga József

- Szeretnénk rendszerbe foglalni a fenntarthatóság komplex ismereteit, amelyeket jelenleg egymástól elkülönült szakaterületeknél találunk - hangsúlyozta Ácsné. - A műhelybeszélgetések alkalmai megteremtik az együtt gondolkozás lehetőségét tudósok, érdeklődők, civil szervezetek és diákok számára. Célunk az, hogy bátran szemébe nézhessünk a mai gyermekeknek, és elmondhassuk, hogy megtettünk mindent a jövőjükért, egészségükért, boldogságukért.

A sorozat első műhelybeszélgetésén, mintegy felvezetésként, Simon Gergely környezetkémikus a Greenpeace küzdelmeiről szólt a fenntartható növényvédő szer használatért. Kifejtette: a Magyarországon vett 2072 zöldségminta 46,8 százaléka tartalmazott vegyszermaradékokat a határérték alatt, 1,5 százaléka a határérték fölött, 0,4 százaléka pedig nem engedélyezett hatóanyagokat.

Ezt követően Darvas Béla professzor és Székács András professzor, mindketten az MTA doktorai, az európai élelmiszerbiztonságról, azon belül is a növényvédő szerekről, az állatgyógyszerekről és a nehézfémekről tartott előadást. A sokat kommunikált genetikailag módosított szervezetekkel (gmo) kapcsolatos félelmekről a sorozat folytatásában, december 10-én esik majd szó.

A nap folyamán előtérbe került az is, hogy a természetesség alapjaiban megkérdőjelezhető. A növényi kórokozó gombákhoz (mikotoxinok) állapotjavítók, gyógynövények kapcsolódnak. Az állatok kórokozóit gyógyszerekkel, a növényi kártevőket növényvédő szerekkel próbálják kordában tartani, és akkor még a géntechnológiai módosításokról (gmo) nem is szóltunk. Ehhez jönnek még az ipari szervetlen szennyezők, a nehézfémek, valamint az ipari szerves szennyezők, például a füstalkotók. S máris beleborzongunk: tulajdonképpen mit is eszünk valójában?

Az emberiség fontosabb kockázati tényezői között első helyen áll az élelmiszer-ellátás helyzete. Aggodalmakra okot adó jelene, s ha nem teszünk ellene most azonnal , rémisztőnek látszó jövője - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!