Hírek

2016.10.16. 18:51

Ön már tud újraéleszteni? - Cselekedjen ha bekövetkezik a baj!

Szombathely - Volt, akinek az életét az mentette meg, hogy a családban beszédtéma volt az újraélesztés. Meglátogattuk a mentőket, akik civileknek tanították meg, mit kell tenni, ha baj van.

Budai Dávid

Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét otthonában vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne. Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja. A szombathelyi mentőállomás már negyedik éve csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, így tegnap egész nap várták azokat a civileket, akik nem szeretnének abba a kiszolgáltatott helyzetbe kerülni, hogy nem tudják, mit kell csinálni egy váratlanul bekövetkező halál esetén. A szombathelyi Sugár úti mentőállomáson az érdeklődő felnőttek és gyerekek 9 óra és 17 óra között rövid és gyakorlatias újraélesztés-oktatásban vehettek részt. Nemcsak a profi személyzet, de a legkorszerűbb gépek is rendelkezésére álltak az érdeklődőknek.

Fotó: Budai Dávid

Az ezen a napon országszerte megvalósuló program célja, hogy minél többen megtanulják az életmentés legegyszerűbb mozdulatait, és felhívják a figyelmet arra, hogy a vészhelyzet felismerése, a gyors segélyhívás és az azonnali elsősegély életeket menthet. Délelőtt különösebb tömegeket nem mozgatott meg a felhívás, ám ennek oka lehet az is, hogy Szombathelyen nagyon elterjedt az újraélesztés-oktatás, és az újraélesztés gyakorlásának a lehetősége már nem akkora hír a megyeszékhelyen – fogalmazott Horváth Balázs mentőtiszt. Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta: „négy év alatt több mint 30 ezer ember térdelt le Szombathelyen az elsősegélynyújtás-gyakorló baba mellé.” Azt se feledjük, hogy alig több mint négy hónappal ezelőtt a „Szombathely, a segítés városa” elnevezésű program keretében 240 órán, azaz tíz napon át megállás nélkül, két bábuval folyt az újraélesztés a Fő téren. Végül 2 147 fő részvételével sikerült rekordot dönteni. Finoman szólva, van hagyománya az újraélesztésnek a vasi megyeszékhelyen.

Jelenleg Magyarországon és Európában is tíz százalék a hirtelen halál túlélésének aránya, ami rendkívül alacsony. Ha mást nem is tudunk tenni, a mellkaskompressziót a mentők kiérkezéséig folytatni kell, vagyis a beteg szegycsontját másodpercenként kétszer, öt centiméter mélyen le kell nyomnunk. Egyszerűnek tűnik, de felfokozott idegállapotban már mindjárt más a helyzet. Persze azt sem könnyű belőni, mennyi is pontosan az az öt centiméteres mélység. Két perc elteltével már ráadásul fáradunk is. Mivel kipróbáltuk, tudjuk, nem könnyű még az ütemet sem tartani. Azonban mindez nem számít. Kenyeri Ferenc mentőtiszt elmondta, a semminél még egy rosszul elvégzett mellkaskompresszió is jobb, ezért bátraknak kell lennünk. Ilyenkor ugyanis mi helyettesítjük a szív munkáját, márpedig ha négy percig nem biztosított a vérellátás az agyban, akkor visszafordíthatatlan károsodások érik az agyat – hangsúlyozta a mentőtiszt. Négy perc tehát az élet.

Megtudtuk, más a helyzet gyermekek és felnőttek esetében. Amennyiben egy gyermek nem reagál, és nincsen légzése, akkor öt befújás után újra meg kell győződni róla, hogy nem mutat-e életjelet. Lehet, hogy már néhány befújás beindítja a megszűnt légzést. A gyermekek hirtelen halálának oka többségében légzési eredetű, mint amilyen például a bölcsőhalál, vagy valamilyen légúti elzáródás. A felnőttek keringésmegállásának az oka ellenben jellemzően szív eredetű. A köznyelvben szívinfarktus néven ismert jelenség, amikor a koszorúér elzáródik, és váratlan ritmuszavar keletkezik. Ez a legrettegettebb ellenfelünk. Nem arról van szó ugyanis, hogy beteg a szív, csupán arról, hogy aktuálisan valamiért nem működik. Ha eléggé felkészültek vagyunk, az említett tízszázalékos túlélési arányt fel lehet tornázni hatvan százalékra. Ehhez az kell, hogy felismerjük, hogy baj van, azonnal hívjunk segítséget, kezdjük meg a mellkaskompressziót, és ha van defibrillátor, akkor annak segítségével próbáljuk újraindítani a szívet.

Szombathelyen a nagyobb intézmények szinte mindegyikében van az egyszerűen használható készülékekből, így ezeken a helyeken jó esélyünk van a túlélésre, azonban az esetek többsége otthon történik.

Nálunk május-júniusban és késő ősszel kiemelkedő a keringésmegállások száma, és a frontok is erősen befolyásolják a hirtelen szívmegállások gyakoriságát. Havi szinten 5-10 eset mindenképpen előfordul a megyében, vagyis elég sok ahhoz, hogy bárki szembetalálhatja magát a problémával. Nagyon fontos tehát, hogy felkészültek legyünk.

Köcse Tamás elmesélt egy esetet, amikor pusztán az, hogy egy családi ebédnél beszédtéma volt az újraélesztési rekordkísérlet, később életet mentett. A családtagok el merték kezdeni a mellkaskompressziót, amikor egyikükkel baj történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!