Gazdaság

2016.10.16. 10:30

Hátráltatja a munkát az időjárás, nehezen adja le a nedvességet a kukorica

Székesfehérvár - Játszik az időjárás a határban dolgozókkal: néhány esőmentes nap után leállásra kényszeríti őket, lassítja a munkát az újra és újra megérkező csapadék.

Dávid Erzsébet

Ennek ellenére nincsenek lemaradva az időszerű tennivalókkal. A falugazdászok tapasztalata szerint megyeszerte vége felé jár az őszi árpa vetése, s mintegy harminc százalékát elvetették a 80 ezer hektárra tervezett őszi búzának is - mondta el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Kiss Norbert Ivó tájékoztatása szerint megyeszerte befejeződött a napraforgó betakarítása.

A hozamok nem sok örömre adtak okot, ugyanis ahogy haladtak előre a munkával, csökkent a betakarított termés mennyisége, s mire végére értek az utolsó tábláknak, a kezdeti hektáronkénti 3,5 tonna helyett 3,2 tonna körül alakult a megyei átlagtermés. A kukorica törésének mintegy felénél járnak már a gazdák. A hozamok jók, eddig megyeszerte hektáronként 7,5-8 tonna átlagterméssel fizetett a takarmánynövény.

Betakarítás a kukoricatáblán. Panaszkodnak a gazdák: keveset fizetnek a felvásárlók a tengeriért  Fotó: Borbély Béla

Ezzel elégedettek is lennének a termelők, ha tisztességes pénzt kapnának a termésért, de a felvásárlási árak továbbra is nagyon alacsonyak. A termelési költségeket pedig növeli az is, hogy az időjárás miatt csak lassan adja le a vizet a növény, s az átlagosan 18-20 százalékos nedvességtartalommal betakarított szemeket szárítani kell. A mesterséges vízelvonás pedig 50-100 forinttal is megnövelheti a tonnánkénti termelési költségeket.

Kihasználják a csapadékmentes napokat a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Mg. Zrt.-nél. Két nagy teljesítményű kombájnnal törik a kukoricát, s egy géppel vetik az őszi búzát. Az utóbbi munka több mint 40 százalékát már befejezték, a kukoricatermésnek pedig 60 százaléka került a magtárba. Mint Szabó Gábor növénytermesztési ágazatvezetőtől megtudtuk, az utóbbi napok esőzései lassítják a vetést, a tábla egyes részein ugyanis ragad a talaj átázott, felső rétege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!