Hírek

2016.10.17. 10:18

Fődi Tibor kiállításával köszöntötték az őszt Cákon

Cák - A falu önkormányzata és az Írottkő Natúrparkért Egyesület színes programokkal csalogatta a faluba a vendégeket vasárnap.

György István Péter

Pitti Katalin és prof. dr. Papp Lajos is ellátogatott Kőszeghegyaljára. A műemlék pincesoron nemcsak ételekből is italokból, programokból is bőven volt választék. Délután Pitti Katalin, Vesztergám Miklós, Meggie, a sárvári Herpenyő Együttes, a Kapuvári Nyugdíjas Táncegyüttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes varázsolta el a közönséget.

A közösségi ház kiemelkedő programja volt Fődi Tibor faszobrász A bölcsőtől a koporsóig című kiállításának megnyitója. Papp Lajos szívsebész professzor - az alkotó barátja - ajánlotta a közönség figyelmébe a művész munkásságát. A művészek szerepéről így beszélt:- Miben különbözik a művész az átlagembertől, és mire hívhatja fel a figyelmet egy szívsebész? Az, amit látnak, a Teremtő üzenete.

A művész a Teremtő kegyelméből másként látja a világot, mint mi. Esetleg, ha így is látnánk, mint ő, nem tudjuk az ég üzenetét egymásnak átadni, mert minket másnak rendelt a Teremtő.Harangozó Vilmos címzetes apát, Kőszeg esperesplébánosa áldotta meg a kiállítást.

Utalt rá, hogy minden embernek megvan a maga feladata a világban, a belső indíttatás isteni eredetű. „Kőorgona zeng ősi hangot, ismerős, bensőmig hatoló zene, nagyon távol és nagyon közel, felzeng őseim üzenete” .

Ahogy a rendezvény meghívóján szereplő idézet is mutatja, Fődi Tibor nemcsak faszobrász-művész, hanem költő és énekes is. Alkotásaiban visszaköszönnek ezek a gondolatok. A múlt és jelen, az ősök üzenete bennünk él tovább.

E dallamot egyesítette mesteri módon különleges látásmódjával a halálában is továbbélő anyaggal, a fával. Ez az ősi anyag adja bölcsőnket és majdan koporsónk anyagát is. Életünk és halálunk tanúja, alfája és omegája. A kiállításon a művész alkotásaiban megelevenednek történelmünk nagyra becsült hősei, szentek, feledésbe merült népi elemekkel díszített használati tárgyak.Eddigi életpályáját röviden így összegezte: Faszobrász vagyok. Igazából nem a fafaragás érdekel, hanem a formák. A megvalósításban a testek vonulata érdekel. Magyar vagyok.

Ezt a kis országot, ami emberi léptékű, szeretem. Alkotásaimban ez az érzés, amit az ősök közvetítenek felém, sokszor visszaköszön.Pitti Katalint elvarázsolta Cák, először járt a településen:Nagyon-nagyon hálás vagyok jósorsomnak, hogy itt lehetek Cákon, és ezt Fődi Tibornak köszönhetjük, aki olyan csodálatosan megálmodja faragványaiban, és lelkéből kifaragja mindazt, amit a jó Isten rábíz.

Először járok itt. Végtelen tisztelet indult meg lelkemből, hogy ilyen egyszerű természetközeliségben ilyen gyönyörű eseményt megrendeznek sok jó szív és sok jó lélek segítségével.

A közösségi házban rendezett kiállítás október 31-éig  látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!