Állatvilág

2016.10.18. 14:17

Állatkínzás: kórosan lesoványodtak az éheztetett kutyák

Csesztreg - Névtelen bejelentőnek és az állatvédőknek köszönhetően szabadult meg két kutya a lelketlen gazdájától, aki ellen a napokban vádat is emeltek.

Arany Gábor

A megyei állatvédelmi járőrszolgálat aktivistái ez év március végén névtelen bejelentés alapján mentek ki Csesztregre a Kerkai utcai ingatlanhoz, ahol két kutya élt méltatlan körülmények között. A látottak alapján értesítették a rendőrséget.

Fotó: Állatvédelmi Járőrszolgálat

Mint kiderült, Borzast, a keverék szukát öt-hat éve, Bercit a keverék kant három-négy éve tartotta tulajdonosa. Utóbbi többször elkóborolt, ezért gazdája, a 40 éves V. Vilmos nyakörv nélkül még 2013-ban lánccal kötötte ki a lyukas tetejű kutyaház mellé, Borzast pedig kis udvari építménybe zárta. Az állatokat csak rendszertelenül, heti egy-kétszer látta el enni- és innivalóval, szabadon soha nem engedte őket, emiatt kórosan lesoványodtak. Felfekvéses sebek keletkeztek Bercin, a nyakáról a lánc a szőrt a csupasz bőrig lekopasztotta.

A férfi a kutyák állapota miatt kapott figyelmeztetést, de nem reagált rá és az ellátásukra ajánlott segítséget is visszautasította. A lelketlen tartás miatt Berci emésztőrendszere maradandóan károsodott, krónikus hasmenésben szenved, Borzas hosszú rehabilitációra szorul.

A történtekről tájékoztatást kérve dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, a férfi ellen az állatnak különös szenvedést okozó állatkínzás miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!