Életmód

2016.10.20. 19:20

Előadások az egészségről - A gyermekkori cukorbetegség tünetei felismerhetők

Volt már rá példa, hogy egy egészséges gyermek egy hosszú hétvégén a folyamatos számítógépezés miatt epilepsziás rohamot kapott - többek között erről is beszélt Lőrincz Matild gyermekorvos a Máltai Szeretetszolgálat pápai csoportja által szervezett, Segítünk, hogy segíthess! című egészségügyi előadás-sorozat évadnyitó alkalmán.

Pintér-Papp Eszter

A tanévkezdéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról, az őszi aktualitásokról, valamint a gyermekkori cukorbetegség korai felismerését segítő, közelmúltban indult plakátkampányról volt szó a népszerű doktornő szerdai előadásán a Napsugár Bölcsődében. A tanévkezdéssel kapcsolatban Lőrincz Matild kiemelte, főként a bölcsődét, óvodát kezdő apróságok és a kisiskolások számára lehet megterhelő ez az időszak. A kisgyermekek szervezete olyan kihívásokkal találkozhat, melyek eddig ismeretlenek voltak számukra, így gyakrabban lehetnek betegek ebben az időszakban. A gyermekközösségekben gyorsan terjedhetnek a légúti megbetegedések, a gyomor- és bélrendszeri fertőzések.

A gyermekorvos hangsúlyozta a szülők felelősségét. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a beteg gyermekek otthon maradjanak, ne kerüljenek közösségbe, mert így megelőzhetők az egész csoportot, osztályt megfertőző betegségek. A légúti betegségek esetében az orrtisztítás jelentőségére, míg a hányásos, hasmenéses megbetegedések esetében pedig a folyadékpótlás biztosítására hívta fel a figyelmet Lőrincz Matild.

Lőrincz Matild gyermekorvos ezúttal is hasznos tanácsokkal látta el a szülőket, nagyszülőket
Fotó: Babos Petra

Az előadás résztvevői fontos információkat hallhattak a számítógépezés, az internethasználat veszélyeiről is. A doktornő megjegyezte, volt olyan eset, amikor egy egészséges gyermek egy hosszú hétvégén a folyamatos számítógépezés miatt epilepsziás rohamot kapott.

- Tehát nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, gyermekünk mennyi időt tölt a számítógép előtt, és ott milyen tevékenységet végez. A szülői odafigyelés és a felvilágosítás nagyon sokat te-het annak érdekében, hogy a gyermekek ne váljanak bűncselekmények áldozatává, illetve maguk ne váljanak bűnelkövetővé. A mértéktelen számítógépezés mindezek mellett szemészeti problémákat is eredményezhet - mutatott rá Lőrincz Matild. Hozzátette, ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyermekeket el kell tiltani a számítógéptől és a világhálótól, de mindenképpen meg kell szabni a határokat.

Az előadás harmadik témájaként a megjelentek megismerhették a cukorbeteg gyermekek szülei által a közelmúltban útjára indított plakátkampány részleteit. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet azokra a tünetekre, amelyek cukorbetegségre utalhatnak a gyermekek esetében. Ezek között a legfontosabbak az állandó szomjúságérzés, az éjszaka is gyakori vizelési inger, a bágyadtság, a fáradékonyság, valamint az indokolatlan, látványos fogyás. Amennyiben a szülő ezeket a tüneteket észleli a gyermekén, azonnal forduljon orvoshoz, mert a korai felismeréssel elkerülhető a súlyos, eszméletvesztéssel járó állapot!

A rendezvény végén a szervezők az egészséges táplálkozás és a vitaminpótlás fontosságára emlékeztetve almával kínálták meg a jelen-lévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!