Életmód

2016.10.23. 13:20

Test és lélek karbantartása - A rendszeresen végzett gyakorlatok az idő előrehaladtával még fontosabbak

Ajka - Tudatosan kell készülni arra, hogy a kor haladtával is fitten tartsuk magunkat testileg és lelkileg egyaránt - hívta fel a figyelmet Gáspár Veronika gyógytornász.

Penk Tímea

A szakember elmondta, hogy már harmincéves kor felett elkezdődnek a degeneratív elváltozások, azaz az ízületi kopások. Ezek a folyamatok csendben történnek, és a tünetek akkor lépnek fel, ha már nagy baj van.

- Idősebb korban különösen fontos a test és a lélek egysége. Lényeges, hogy mind szellemileg, mind fizikailag karbantartsuk magunkat. A kettő egymás nélkül nem működik - mondta Gáspár Veronika. Ismertette, hogy a mozgásszervi betegségek az eredetük szerint reumatikus, ortopédiai, belgyógyászati, illetve neurológiai eredetűek lehetnek, a kezelésük is eltérő.

- A gyógytorna egyénileg és csoportosan biztosít lehetőséget a problémák megelőzésére és enyhítésére. Kiemelt célunk felhívni a korosabbak figyelmét is arra, hogy nem elég kertészkedni vagy elsétálni a boltba, hanem tudatosan kell átmozgatni az egész testet - hangsúlyozta a szakember. Úgy látja, hogy amíg a nyugati társadalmakban az idősebbek is rendszeresen járnak kirándulni, mozogni vagy masszőrhöz, addig nálunk ezt kevesen teszik, de egyre többen igénylik.

- Évente két kúrára jöhetnek a betegek kórházi gyógytornára. A kezeléseket szakorvos írja elő. Nagyon kedvelik a vízi gyakorlatokat, de részesülhetnek masszázsban vagy fizikoterápiás kezelésben is, annak megfelelően, hogy milyen panaszaik vannak - mondta a gyógytornász. Szerinte rá kell vezetni a pácienseket, különösen az időseket arra, hogy igényeljék a rendszeres testmozgást, hogy megelőzzék vagy késleltessék a betegségek kialakulását.

- A csoportos testmozgási lehetőségek, a nyugdíjasklubok is jó alkalmat teremtenek arra, hogy rendszeresen tornázzanak, de az otthoni sétába is beépíthetők olyan elemek, amelyek az egész testet megmozgatják. Egy egyszerű séta is lehet karbantartó jellegű, ha ciklicitása van, például gyorsabb és lassabb tempóval halad az illető - számolt be Gáspár Veronika. A gyógytornász szerint az ízületi krémek helyi hatásukon keresztül csökkentik a fájdalmat, a torna kiegészítői lehetnek, de a mozgást nem helyettesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!