Kultúra

2016.10.23. 19:40

Fotókiállítás nyílt Maria de Faykod Keresztút című alkotásáról

Székesfehérvár - Maria de Faykod műveinek különlegessége nem csak szépségükben, hanem lélekgyógyító erejükben is rejlik - hangzott el a kiállításmegnyitón.

Bokros Judit

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban péntek óta látható a magyar származású, jelenleg Provence-ban élő Maria de Faykod szobrászművész különleges alkotásáról, a Lourdes-ban található Keresztútról készült fotókiállítás.

A művészről tudható: tehetsége már korán, 14 évesen megmutatkozott. Miután politikai menekültként elhagyta Magyarországot, 1975-ben Párizsban telepedett le. Ott végezte el a Nemzeti Képzőművészeti Akadémiát, mellette metafizikát, filozófiát tanult. Provence-ban 1988-ban telepedett le, később megnyitotta szabadtéri múzeumát, ahol fehér márványból faragott szobrai tökéletes harmóniát alkotnak a természettel. Vallja, hogy a művészet elsődleges célja a szépség, mindenekelőtt a klasszikus szépség kifejezése, és alkotásait is e szellemben készíti.

A Maria de Faykod szobrairól készült fotók bemutatják a 17 stációt, s a szobrok egy-egy részletét  Fotó: Simon Erika

A Lourdes-i Keresztút valóban szépséges szobrait, azok egy-egy részletét bemutató, Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című fotókiállításon jól látszik az említett hozzáállás, a teljes átszellemültség. Faykod a megszokottól eltérően nem 14 stációt jelenített meg carrarai márványból faragott szobraival, nem Krisztus kereszthalálával fejezte be a sorozatot, hanem azt még három stációval egészítette ki. Az utolsó az Átlényegülés, amikor Krisztus megjelenik az emmauszi tanítványoknak. A művész ezzel nem csupán Jézus szenvedését akarta megmutatni, hanem a remény üzenetét szerette volna közvetíteni az emberek felé. A szobrairól ő maga készítette a fotókat.

A kiállítás megnyitóján - amelyet Pásztor Katalin és Fersch Renáta furulyajátéka tett emelkedettebbé - a ház igazgatója, Jakubek Tiborné szólt röviden Faykod munkásságáról, hitvallásáról, majd Spányi Antal megyés püspök köszöntötte a közönséget. Ő úgy fogalmazott, hogy a fotók révén lelki utazást tehetünk Lourdes-ba, az egyik legjelentősebb zarándokhelyre.

Béres Klára, a tárlat létrejöttét támogató alapítvány elnöke szintén a művek szépségét, lélekgyógyító erejét hangsúlyozta, és személyes élményeit is megosztotta a hallgatósággal. Kiderült, hogy egy zarándokút során látta a stációkat, amelyek óriási hatást tettek rá. Később, miután váratlan levelet kapott Maria de Faykodtól, személyesen is megismerkedtek, és úgy gondolták: ennek az esztétikailag és tartalmilag is szép alkotásnak, a Keresztútnak a látványát minél több emberrel meg kell osztani. Így valósulhatott meg a vándor fotókiállítás Székesehérváron is, a Szent Korona
Galériában.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!