Kultúra

2016.10.25. 15:35

Észt kisfiú jár a negyedikbe

Iszkaszentgyörgy - Észt kisfiú tanul a kastélyiskolában. Jan-Erik édesanyját kísérte el, aki a harmadik finnugor nagykövet a faluban.

B. Kiss László

Az észtországi testvértelepülésről, Kopuből érkezett Iszkaszentgyörgyre Piret Junalainen, a legújabb finnugor nagykövet. Mint arról már írtunk, Iszkaszentgyörgy nyerte el - Veszprémmel közösen - a jogot arra, hogy 2016-ban viselhesse a Finn Kulturális Főváros címet. A 25 milliós finnugorság fővárosaként - egy sor rendezvény megszervezése mellett - Iszkaszentgyörgy finnugor nagyköveteket is fogad, akiknek az a feladatuk, hogy az itt töltött hónapok alatt anyanyelvükön is hírt adjanak a faluban zajló eseményekről. Tavaly decembertől az udmurt Darali Leli, nyáron a finn Jani Korhonen töltette be ezt a tisztet, a harmadik, egyben utolsó, ideiglenesen Iszkaszentgyörgyre költözött finnugor nagykövet Piret Junalainen.

A fiatal, észt hölgy foglalkozására nézve testnevelőtanár, és van egy kávézója is. Bár férje otthon maradt, Piret magával hozta Magyarországra 10 esztendős kisfiát, Jan-Eriket is.

Amikor a szőke kislegénynek először hozta szóba a dolgot az édesanyja, Jan-Erik kategorikusan kijelentette, hogy ő nem jön Magyarországra. Aztán kicsit gondolkodott, majd megkérdezte: kutyát visznek-e magukkal? (A családnak három ebe van meg egy báránya.) A válasz persze az volt, hogy a kutyák otthont maradnak. Jan-Erik megint gondolkodott egy kicsit, de végül is ráállt arra, hogy elkísérje a mamáját - derült ki Piret elbeszéléséből.

Piret Junalainen és fia, Jan-Erik. Mindketten jól érzik magukat Iszkaszentgyörgyön, a fővárosban   Fotó: B. Kiss László

Az édesanyától azt is megtudtuk, hogy Jan-Erik abban a néhány hónapban, amíg Magyarországon tartózkodnak, az iszkaszentgyörgyi kastélyiskolába jár. Először arra gondoltak, hogy csak az angol órákat látogatja majd a negyedikben, de a tanárok meggyőzték őket: a kisfiú jobban beilleszkedik a közösségbe, ha a többi órán is jelen van. S így is lett, Jan-Eriknek - mint azt maga mesélte - már barátja is van az osztályban, s az észt kisfiú a furulyatanulásba is belekezdett. Piret is jól érzi magát nálunk. Mint mondja: tetszik neki, hogy emberléptékű a település, ahol mindenki barátságos és segítőkész.

Az iszkaszentgyörgyi iskola tanárai előtt pedig tisztelettel adózik azért, mert nem riadtak meg attól, hogy a kisfia nem beszél magyarul...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!