Hírek

2016.10.26. 20:45

Tegye le a cigit - most!

Van megoldás arra, hogy egyik napról a másikra letegyük a cigarettát!

Kovács Erika

Keller György régóta dohányzik, az élete része, nem szeretne leszokni róla. Munkahelyén is rendszeresen szívja a cigarettát, és előszeretettel gyújt rá útközben is
Fotó: Balogh Ákos

Ezt hangsúlyozta tegnap a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban Szász Gábor vezető tanácsadó, aki egy világszerte ismert és - ahogy nevezte - jól bevált módszerről beszélt. Ráczné Freidler Andrea, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) vezetője aláhúzta, a hozzájuk hasonló irodák országszerte kiemelten kezelik a dohányzásról való leszokást, amelyben ők is elkötelezettek.

Ráczné Freidler Andrea, a veszprémi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) vezetője
Fotó: Pesthy Márton

- A leszokásban - tette hozzá Szász Gábor - nagy segítséget jelenthet az Allen Carr által kidolgozott módszer. Szász Gábor elmondta, az angol férfi módszerével nemrég a siófoki kórház több dolgozójának sikerült leszokni a cigarettázásról. Most a veszprémi kórházban is fel-ajánlják ezt, aztán a lakosságnak is felkínálják a lehetőséget. Az angol maga is láncdohányos volt, napi száz cigarettát szívott el, amiből elege lett, derült ki Szász Gábor elmondásából. Ő szintén dohányzott 15 éven át. Évekkel ezelőtt Londonban véletlenül meghallgatott egy tájékoztatót az angol módszerről, aminek ő is elkötelezettje lett, és kollégáival hétezer dohányost szabadított meg szenvedélyétől. A leszokásnál felmerülő leggyakoribb kérdések közül kiemelte: miért is olyan nehéz leszokni a dohányzásról? Miért is cigarettázunk? Hogyan győzheti le az ember a nikotinfüggőséget? Hogyan szabadulhatunk meg az elvonási tünetektől? Néhány órás pszichoterápián mindenki megismerheti, hogy dohányosként mit és miért tesz. Foglalkoznak a pszichológiai függőséggel, megmutatják a kiutat. Tisztázzák a tévhiteket, melyek a dohányost lelki fogságban" tartják, ez a mentális függőség megszüntethető. Megismerhetik az emberek a cigihez való kötődést, és a csapdából való kiutat is.

Szász Gábor kollégáival együtt hétezer dohányosnak segített megszabadulni a szenvedélyétől

A nap végén elszívják az utolsó cigarettát, és élnek anélkül, hogy kívánnák a cigit. - Ne várjuk meg, amíg az orvos mondja azt, hogy hagyjuk abba a dohányzást! - mondta Szász Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!