Életmód

2016.10.27. 20:29

Hogyan töltsük a szünidőt?

Fontos, hogy a szünidő nagy része ne a tanulásról szóljon. Ha a gyermeknek szüksége van arra, hogy bepótolja a tananyagot vagy gyakoroljon, akkor alkalmazzuk a játékos tanulás eszközeit – hangsúlyozta Nagy Erika oktatási szakember.

Penk Tímea

Vannak olyan ingyenes oldalak az interneten, amelyek szórakoztatóbbá tehetik az ismeretszerzést.

- Ha rossz az idő, otthon is találhatunk olyan programokat, amelyek fejlesztik a gyermek készségeit – mondta Nagy Erika, majd ismertetett néhány feladatot. A gyermek tájékozódási készségét fejleszthetjük, ha elrejtünk valamilyen őszhöz kapcsolódó kis meglepetést, és egy térképet készítünk hozzá. Nagyobb gyermek maga is elkészítheti a térképet, és a szülők lehetnek a kincsvadászok.

Nagy Erika
Fotó: archív

A kézügyességet fejleszthetjük tökfaragással, ami igen élvezetes elfoglaltság Halloween közeledtével. Ajtókopogtató készítésével is fejlődik a manuális készség, akár fillérekért: gyűjtsünk falevelet, gesztenyét, makkot, és használjuk ezeket a koszorú alapjának. Ha egy drótra felfűzzük, tökéletes őszi dísze lesz az ajtónak.

- Multi fejlesztést valósít meg az együttes főzés, amelyhez gyerekszakácskönyv is használható – hívta fel a figyelmet a szakember. Számos képessége fejlődik a gyermeknek, ha először elolvassa a receptet, majd együtt elmegy a szüleivel vásárolni és megfőzi, megsüti az újdonságot.

Nagy Erika végül a szabadtéri csoportos programokra, illetve a sport jelentőségére hívta fel a figyelmet.

- A mozgás levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az idegrendszert, így pihenni is jobban tud a gyermek. Egy játszótér vagy sportpálya is tökéletes kikapcsolódási lehetőség. Aki teheti, ne a legközelebbi helyre menjen, hanem derítsen fel újabb játszótereket – javasolta az oktatási szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!