Hétvége

2016.11.04. 18:40

A belső béke művészete

A jóga testi, lelki és szellemi szinten hat. Körülbelül ötezer éves múltra visszatekintő tudomány, mely nem sport, és nem köthető egyetlen vallási irányzathoz sem - annak ellenére, hogy a buddhista területekről származik – fogalmazott Bencze Adrien jógaoktató.

Polgár Bettina

Bencze Adrien gyermek- és dinamikus jógát egyaránt oktat, emellett pedig tibeti hangtálas relaxációval is foglalkozik. Mint mondta, régi vágya vált valóra, amikor öt évvel ezelőtt lehetősége adódott kipróbálni a jógát, amit aztán olyannyira megszeretett, hogy a kitartó gyakorlás mellett elméleti síkon is képezni kezdte magát, jelenleg pedig már oktatóként adja át az elsajátított ismereteket.

- A gyermekjóga többek között hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok testtartása javuljon, hiszen az iskolában rengeteg időt töltenek ülve, és sajnos a rohanó életmód miatt nagyon sokan az oktatási intézményig is az autóban ülve jutnak el. A jóga átmozgatja a testet, és segít lelassulni a mindennapos rohanásban. A gyermekjóga-foglalkozásokat mindig beszélgetéssel kezdjük, ahol figyelmesen végighallgatunk mindenkit, ezáltal az egymásra figyelés képességét is fejlesztjük a gyerekeknél. Az órák során a fiatalok életkoruknak megfelelően játékosan tanulják meg az ászanákat, azaz a testtartásokat. Az órákon emellett mindig jut idő pár perc tudatos pihenésre is - magyarázta Bencze Adrien.

Bencze Adrien szerint a jógával kitartó gyakorlás mellett fogyni is lehet
Fotó: Vallner Bettina

Az oktató kifejtette, a dinamikus jógát a folyamatos mozgás jellemzi, melynek során a klasszikus jógával ellentétben nem tartják ki az ászanákat, hanem lassú mozgással áramlanak egyikből a másikba. - A tibeti hangtálas hangfürdőt a relaxációs gyakorlatok során alkalmazom. A lágy hangok számos jótékony hatása érezhető a testünkben: lecsendesítik az elmét, így a relaxáció pár percében mélyen és hatékonyan tudunk pihenni - hangsúlyozta Bencze Adrien.

- A rendszeres jógagyakorlás során megerősödnek izmaink, megtanuljuk a helyes testtartást, így a gerincünkre is jó hatással van. Lelki tekintetben pedig nyugtató hatá- sú, ami a mai, stresszes világunkban nem elhanyagolható szempont. A rendelkezésre álló egy-másfél óra alatt megpróbáljuk a napi gondokat a jógatermen kívül hagyni, és időt szánunk arra, hogy csak magunkra figyeljünk. Megtanuljuk, hogyan kell helyesen lélegezni, és miként tudjuk csupán a lélegzetvétel segít-ségével megnyugtatni magunkat. Emellett úgy tapasztalom, a jóga által sokkal nyitottabbá, elfogadóbbá válnak az emberek - emelte ki az oktató. Hozzátette, a jógázókat mindig pontos instrukciókkal látják el, és megismertetik velük a különböző jógapózok hatásait is, hogy akár otthon is elvégezhessék a gyakorlatokat, továbbá alkalmazni tudják a jógatermen kívül a mindennapi életükben.

Bencze Adrien rámutatott, noha a jóga napjainkban már egyre inkább elterjedőben van a férfiak körében is, az ő órá-it elsősorban nők látogatják, mivel a dinamikus jóga kicsit nőiesebb mozgást takar. Vannak azonban olyan jógairányzatok, ahol a férfiak is szívesen gyakorolnak, és nem utolsó- sorban az oktató személye is meghatározó szempont.

- A jógagyakorlatok már évezredekkel korábban is arra szolgáltak, hogy általuk az emberek sokáig tudjanak ülő, meditációs pozícióban maradni, így izmaik erősítése céljából kezdték el a jógagyakorlást testi szinten. A meditáció a jóga magasabb szintje. Gyakorlásával lecsendesíthetjük gondolatainkat, elmélyíthetjük belső békénket. A meditáció elvezet a végső önisme-rethez, valódi énünkhöz - fogalmazott az oktató.

A jóga ma már világszerte elterjedt, és rengeteg irányzata létezik. - Magyarországon az elsők között vált ismertté a Hatha-jóga, ami jórészt az összes jógairányzat alapja, mivel mind ennek ászanáival dolgozik. Napjainkban nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett Hot-jóga vagy Bikram-jóga is, ahol a 26 pózból és két légzőgyakorlatból álló sorozatot előre felmelegített teremben végzik. Ez erőteljes méregtelenítő hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert, támogatja a fogyást. Azonban fontos megjegyezni, hogy bármelyik jógairányzatot választjuk, annak kitartó gyakorlása minden szinten hat, hiszen számos olyan ászanát végzünk más jógaórákon is, amik méregtelenítenek vagy éppen fiatalítanak. A Vinyasa-flow jóga hasonlít a dinamikus jógára, amely szintén áramló mozdulatokból áll, a Kundalini-jógát pedig hangos légzéssel kísért mozgások jellemzik, és itt is ritkán tartják ki az ászanákat. Az Iyengar-jóga sok eszközzel dolgozik, és nagyon pontos instrukciók szerint végezhető. Az Asthanga-jóga különösen a férfiak körében kedvelt, mert elsajátítása komoly kihívással jár, valamint gyors és látványos fejlődést eredményez. A baba-mama jóga kellemes kikapcsolódást nyújt az édes-anyáknak és csemetéiknek egyaránt, a kismamajóga pedig a helyes légzés és szülőpozíciók elsajátítása révén megkönnyítheti a szülést. Manapság a jógafajták tárháza bőséges, ez csak néhány példa volt a széles kínálatból. Aki jógázni szeretne, fontos, hogy megtalálhatja a hozzá legközelebb álló irányzatot - húzta alá a tapasztalt oktató.

Hozzáfűzte, a jóga kitartó gyakorlásával akár fogyni is lehet, hiszen átalakítja, szálkásítja az izomzatot. - Az órákon nagy hangsúlyt fektetünk a törzs izmainak meg-erősítésére a gerinc védelme érdekében, de a gondosan összeválogatott gyakorlatsor a kar- és lábizmok mellett tulajdonképpen a test összes izmát megmozgatja. A jóga további pozitív hatásaként magabiztosságot, kitartást biztosít számunkra, jobb lesz a testtartásunk, és ezáltal önbizalmunk is nő. Ezt magamon is tapasztaltam, és amellett, hogy lelassult a napi ritmusom, nyugodtabbá és embertársaimmal szemben elfogadóbbá váltam - zárta Bencze Adrien.

Álljunk meg egy percre!

A feladatokkal és elintéznivalókkal telített rohanó mindennapokban talán már észre sem vesszük, valójában mennyire szomjazzuk a nyugalmat, a harmóniát. Vágyunk valamire, ami kikapcsol, ami elcsendesíti a folyamatosan zakatoló elménket, ami segít visszatalálni önmagunkhoz, ami ismét feltölt energiával. Már a régiek is azt vallották: nincs új a nap alatt. A jóga gyakorlása több évezredes múltra tekint vissza. Mohendzsodáróban, az Indusvölgyi civilizáció egyik legnagyobb és legszervezettebb városának romjai között kutatva négyezer éves, meditáló jógikat ábrázoló képek is előkerültek. A nyugati felfedezők az 1700-as években ismerkedtek meg a jógával és tapasztalták jótékony hatásait, az 1800- as évek végére pedig már egyre többen utaztak emiatt Indába. Magyarországon az 1900-as évek elején Weninger Antal orvos, író kezdte el részletesen tanulmányozni a jógát, emellett a kínai orvoslással is behatóan foglalkozott. 1939-ben ő írta az első magyar jógakönyvet A keleti jóga, India misztikája és ősi gyógymódja címmel. Nézete, miszerint nem elég csupán egy adott terület problémáját orvosolni, hanem emellett az egyén lelki hátterét is vizsgálni, kezelni kell, manapság már egyre inkább terjedőben van, akárcsak a jóga szellemisége: a magabiztosság, a kitartás és a megfelelő önbizalom elérése, a belső nyugalom megteremtése, az állandó rohanás helyetti kiegyensúlyozott életritmus kialakítása. Sri Chinmoy indiai filozófus egyszer úgy fogalmazott: „Az emberiségnek békére van szüksége. De hol a béke? A szeretetben. S hol a szeretet? Az élet elfogadásában. És az öntúlszárnyalásban.” Akár igaza is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!