Életmód

2016.11.06. 19:47

Fuss bátran ősszel is!

Veszprém - Tapasztalatból mondhatom, hogy az őszi és téli hónapokban sokkal nehezebb a futás. Hamar sötétedik, és az időjárás sem a legkedvezőbb ilyenkor.

Forgács Ádám

Rendszeres futóként már megtapasztaltam, hogy sokkal nehezebb az izmokat bemelegíteni a hidegebb időszakban, így sokkal kevésbé végzik hatékonyan feladatukat. Ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy ebben az időszakban több időt szánjunk a bemelegítő szakaszra és hosszabb ideig végezzük a nyújtásokat, mint egy átlagos nyári, illetve tavaszi napon.

Ezeket a gyakorlatokat leginkább otthon, a melegben szoktam elvégezni, így az izmaim viszonylag hamar bemelegednek, elkerülve a nem kívánt esetleges sérüléseket.

Sokszor játszott már ki az időjárás, ezért a betervezett futások előtt mindig nézek egy időjárás-előrejelzést, hogy tudjam, mire számíthatok. Volt már, hogy, dacolva az időjárási viszontagságokkal, nekivágtam a jól megérdemelt heti futásomnak, jó pár kilométer után takarodót fújtam és visszaindultam. Ezért okosabb ötlet nem hősködni és elnapolni a futást egy kellemesebb időjárást tartogató napra.

Mint tudjuk, rendkívül fontos szerepe van a hidratációnak. A sportolás során elvesztett vizet megfelelő mértékben pótolni kell. Így a legjobb, amit tehetünk, ha fenntartjuk az egészséges egyensúlyt, biztosítunk elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű folyadékot, hogy újra erőre kaphassanak az izmaink. Érdemes ilyenkor a hideg időre való tekintettel előre lefőzött langyos teát bekészíteni, hogy ne kelljen hideget inni. Ilyenkor amúgy sem kívánja az ember a hideg italokat.

Ajánlott ebben az időszakban megfelelő futóöltözéket választani. Jó megoldás lehet a világos színű ruházat. Hiszen hamar sötétedik, észrevehetőbbé kell tennünk magunkat. Keressünk valami olyat, amin van fényvisszaverő csík, vagy egyszerűbb megoldás lehet ilyenkor egy fényvisszaverő láthatósági mellény beszerzése. A lényeg, hogy olyan legyen a ruházat, ami jól láthatóvá tesz, továbbá az sem utolsó szempont, ha van belső zsebünk és vész esetén magunknál tartjuk a mobiltelefonunkat.

A hideg időszak egyik aranyszabálya a réteges öltözék.

Legjobb, ha három réteg ruhát veszel magadra. Az alapréteg legyen közvetlenül a bőröddel érintkező, mely könnyű, nedvszívó anyagból legyen! A középső réteg ne feszüljön, de még ez is lehet nedvszívó anyagból. A külső réteg funkciója legyen a védelem, legjobb erre a célra egy cipzáras mellény, ez védelmet nyújthat a szélsőséges időjárástól, miközben még szellőzni is engedi testünket. Ha melegem van futás közben, egyszerűen kiiktatok egy réteget és a derekamra kötöm.

Fontos, hogy a szezonnak megfelelő futócipővel rendelkezzünk. Nekem személy szerint két darab futócipőm van, egyik egy könnyű légáteresztő, míg a másik zárt, vízhatlan, melegebb darab. Sőt, külön zokni is tartozik hozzájuk, vékonyabb, illetve vastagabb kivitelben. Hiába van kint nagyon hideg, könnyen szellőző anyagokból kell összeállítani a ruházatunkat. A sapka elengedhetetlenül fontos, mivel ez megakadályozza a hő vesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!