Hírek

2016.11.07. 20:00

Leölték a pulykákat, nem terjed a vírus

Befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása a tótkomlósi állattartó telepen, ahol a múlt héten mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

A megbetegedés miatt Japán, Izrael és Hongkong korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját - mondta hétfőn az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Bognár Lajos ismertette, a szakemberek hétfőn fejezik be a tótkomlósi telep takarítását és fertőtlenítését. A hatóság munkatársai még hétfőn felkeresik a három kilométeres zónában található nagy létszámú állattartó telepeket, és a héten mintát vesznek a háztáji állományokból is. A laboratóriumi vizsgálatok várhatóan jövő hét elejére zárulnak le. A betegség lappangási ideje 1-2 nap, újabb megbetegedésről egyelőre nem kaptak bejelentést, így a főállatorvos szerint jó eséllyel sikerült a járványt megfékezni. A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő - hangsúlyozta Bognár Lajos.

Pulykatartó terep. Kilencezer pulykát kellett leölni Tótkomlóson.
Fotó: zaol.hu

A Békés megyei állattartó telep 100 százalékos állami kártalanításban részesül, ám hogy ez mekkora összeg lesz, Bognár Lajos nem tudta megmondani. A kárbecslést a járási hivatal főállatorvosa végzi, és ő hoz majd kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget.

A helyettes államtitkár úgy tudja, a közepes méretűnek mondható tótkomlósi gazdaság magyarországi vágóhídra termelt; arról nincs információja, hogy az állományt a vágóhíd belföldi vagy külföldi piacra értékesítette-e volna. A főállatorvos információi szerint a telepen csak pulykát tartottak, a jogszabályok értelmében a farmot legalább 30 napig nem lehet ismét betelepíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!