Gazdaság

2016.11.07. 16:55

Többet vásárol a magyar - Tartós maradhat a hazai kiskereskedelem forgalmának bővülése

A reálbérek növekedésének, a foglakoztatás emelkedésének, valamint a stabil fogyasztói bizalomnak köszönhetően az év további részében is fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom bővülése.

Legalábbis így vélekedtek az MTI-nek hétfőn nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn tette közzé, hogy szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a kiskereskedelmi forgalom idei, folyamatosan tempós növekedését azzal indokolta, hogy a munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált , a reálbérek gyors ütemben emelkednek, illetve a fogyasztói bizalom stabil maradt.

Az elemző szerint az év egészében több mint 5 százalékkal emelkedhet a kiskereskedelmi forgalom. Jövőre pedig a bővülést segítheti az is, hogy fennmaradhat a nominális bérnövekedés idei üteme, hiszen a munkaerőpiac közel jár a teljes foglalkoztatottsághoz - tette hozzá.

Bevárlókörúton. Mivel általában emelkedtek a bérek, a lakosság is többet költ az üzletekben

Mindezek mellett valószínűleg a kormány támogató lépéseket tehet a belső kereslet erősítésére, amennyiben a költségvetésben adódik erre tér.

Ürmössy Gergely továbbra is úgy látja, hogy idén és jövőre is a háztartások fogyasztása lehet a bruttó hazai termék (GDP) növekedés elsődleges motorja, becslése szerint az idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal nőhet a magyar GDP.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt éves átlagban 5 százalék közeli növekedésre számít a tavalyi 5,8 százalék után.

Kifejtette: a reálbérek 7 százalék feletti mértékben emelkedhetnek, ami támogathatja a fogyasztás növekedését. Mivel a reálbérek emelkedése akár gyorsabb is lehet - egyes ágazatokban a szakemberhiány miatt lényegesen gyorsabb lehet a bérkiáramlás -, a kiskereskedelmi forgalomnövekedése is meghaladhatja a várakozásokat.

Az elemző rámutatott, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét az is, hogy a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek törlesztő részletei csökkennek - jegyezte meg.

Jövőre a már magasabb bázis, valamint a magasabb infláció miatt mérsékeltebb ütemű reálbér növekedés várható, amelynek következtében Suppan Gergely 3,5 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, azonban a háztartások pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, és a hitelfelvételi kedv javulása miatt, nem kizárt ennél gyorsabb növekedés sem. Erőteljesebb lehet a kiskereskedelmi forgalom növekedése akkor is, ha egy markáns munkáltatói bérteher csökkentés hatására lényegesen gyorsul a bérkiáramlás - fűzte hozzá az elemző.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!