Gazdaság

2016.11.08. 20:55

Húszéves fennállását ünnepelte a Fejér Megyei Mérnöki Kamara

Székesfehérvár- Alakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte tegnap a megye mérnöktársadalmának köztestülete, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara.

A Civil Központban - az egykori Technika Házában, ahol két évtizede arról döntöttek a megye mérnökei, hogy összefogva és szervezettebb formában segítik a szakma fejlődését s egymás munkáját - sokan megjelentek az egykori alapító tagok közül, s képviseltették magukat a társkamarák s több megyebeli önkormányzat is.A jubileumi ünnepség résztvevőit elsőként Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. A politikus elmondta, a megyei önkormányzat közösségépítő, hagyományt, értéket őrző és teremtő tevékenysége találkozik a megyei mérnöki kamara hasonló törekvéseivel.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország, a megye és a város, de egyetlen település, közösség, vállalkozási rendszer sem fejlődhetett volna, s tudna megfelelni a 21. század kihívásainak a mérnökök munkája nélkül. Hangsúlyozta a mérnöki kamara és az önkormányzatok együttműködésének fontosságát. Jó példaként említette azt a kiadványt, amellyel a megyei mérnöki kamara a mérnökhiány enyhítése végett próbálja felkelteni a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését egyes mérnöki szakmák iránt.

A mérnöki szakma fejlődését jól érzékelteti az eszközök és a munkában alkalmazott módszerek rohamos fejlődése. Bár az előző mérnökgenerációk által használt logarlécet mára a korszerű számítástechnikai eszközök váltották fel, a mérnöki alkotás máig is őrzi azt a szellemi tevékenységet, aminek eredményét a világ minden részén megcsodálhatjuk - hangsúlyozta Szepes András, a megyei mérnöki kamara elnöke. A köztestület múltjáról szólva rámutatott: a mérnök társadalom összefogás iránti igénye már 1867-ben megmutatkozott, amikor megalakult a Magyar Mérnök és Építészegylet, majd 1911-ben, amikor létrejött a Magyar Mérnök- és Építészegylet székesfehérvári osztálya. Számba véve az 1996-os alakulás óta eltelt időszak eredményeit, elmondta: kialakult és hatékonyan működik a kamarai szervezet, megteremtődtek a munka feltételei, hatékony a kamarai továbbképzési rendszer, s újabban már tanulmányi, szakmai kirándulásokon is gyarapíthatják ismereteiket a kamarai tagok. Ápolva a mérnökelődök emlékét is, 2011-ben Mérnökök Fejérben címmel kötetbe foglalva mutatták be a megye korábbi és jelenlegi mérnöktársadalmának tagjait, s a munka tegnaptól a kamarai honlapon is megtekinthető.

A jubileumi ülésen ott volt Rónay István, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kamara fontos célja a mérnöki szakma színvonalának emelése, s ezzel párhuzamosan a mérnöki szakma jobb megbecsülésének elérése. Fontos, hogy a beruházókban tudatosuljon, a tervezői költség nem többletkiadást jelent, hanem a minőséget, a jobb üzemeltethetőséget, biztonságot fizetik meg vele. Mint mondta, a mérnöktársadalom szakmai tudásának fejlesztésére olyan továbbképzési rendszert alakítottak ki, ahol az innovatív megoldásokat ismerhetik meg a mérnökök.

Hajtó Ödön, aki 1989-2001. között volt a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, arra emlékeztetett, hogy a kamarai törvényt a pártok közötti példamutató együttműködéssel, egyhangúan elfogadta 1996-ban a magyar parlament.

Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője úgy fogalmazott, hogy a cselekvésért hitre van szükség, arra, hogy higgyük, amit teszünk, jól és a közjóért tesszük. S úgy vélte, a kamara munkájában ezt a hitet lehet tetten érni.

A társkamarák képviselői közül Radetzky Jenő, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke köszöntötte az ünnepi ülés résztvevői. Rámutatott: a társadalom erejét a mikroközösségek ereje adja, azoké a mikroközösségeké, amelyek szakmai alapon, vagy egyéb társadalmi azonosság alapján jönnek létre,
s amilyenek a szakmai kamarák is.

Az ünnepségen kitüntetések átadására is sor került. Sótér Árpád okleveles építőmérnök Bory Jenő Mérnökdíj kitüntetésben részesült. Török Tiborné okleveles építőmérnök és Kumánovics György okleveles geológusmérnök pedig a Fejér Megyei Mérnöki Kamaráért díjat vehette át.

A jubileumi ünnepségen Mészáros János Elek magánénekes és a Pulutyka néptánccsoport adott műsort.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!