Gazdaság

2016.11.08. 20:55

A rang elismerés, de ugyanakkor a szakma szeretetét is jelenti

Székesfehérvár - Szerdán 14.00 órától, a Kormányhivatal dísztermében kerül sor a mesteravató díszünnepségre. Három szakmában - szerszámkészítő, pincér, szakács - 14 új mester veheti át mesteroklevelét.

Klecska Ernő

Az FMKIK gondozásában megvalósuló mesterképzés és mestervizsgáztatás eredményeképpen 14 új mester veheti át ma mesteroklevelét. A szakács, pincér és szerszámkészítő szakemberek eleget tettek a magas szintű szakmai követelményeknek, így szakmájukat profi szinten ismerő és szerető mesterekként folytathatják hivatásukat. Ünnepélyes keretek között kerül sor a gróf Zichy Jenő Szakképzés Díj átadására is.

A díjat idén is az ipari tanuló képzésben jelentős szerepet vállaló cégvezető érdemelte ki, akinek a szakképzésben nyújtott munkája példaértékű, a duális képzésben, a gyakorlati képzőhelyek kialakításában játszott szerepe meghatározó.Huszonnyolc vállalkozó veheti át az Iparos Mester Vállalkozói Díj-at. A díjazottak olyan egyéni vállalkozók, akik évtizedek óta valamelyik klasszikus szakmában tevékenységükkel szakmai rangot értek el, elismerést vívtak ki, munkájuk példaértékű. A mestervizsgáztatás az NFA-KA-NGM-1/2015/TK/07 projekt keretében valósul meg.A 14 új mester a 14. oldalon számol be a Gazdasági Kalauz olvasóinak, hogy mit jelent számukra a mesteri rang.(Folytatás a 14. oldalon)

A mestervizsga a szakemberek fejlődési folyamatában jelentős mérő,- értékelő-, minősítő szintet képvisel.

A mesterszakmák kiválasztása a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően, a gazdaság igényeinek figyelembevételével történt. A döntéskor a hiányszakmák is előtérbe kerültek, egy hiányszakmában -szerszámkészítő - is indult mesterképzés

A mestervizsga felkészítők és vizsgák szervezése kiemelt fontossággal bírt. A duális gyakorlatorientált képzésben a tanulók gyakorlati képzését, oktatását - elsősorban - mesterek végezhetik.

A 2016 évi mestervizsgáztatás az NFA-KA-NGM-1/2015/TK/07 projekt keretében valósul meg.

Szerszámkészítők

Szente Aladár

Húsz éve, 1986 óta foglalkozom oktatással, több ezer tanuló gyakorlati oktatását vállaltam az évek során. Eddig is gépi forgácsoló, illetve szerszámkészítő szakmákat oktattam, éppen ezért tartottam fontosnak a mesterok-

levél megszerzését. A tanulóképzéshez már elengedhetetlen a mesteri cím. A gépi forgácsoló és a szerszámkészítő szakma nagyon hasonlít egymáshoz, mindkét szakma tanulói belelátnak és megtapasztalják, tanulják a másik mesterségét. A tanulóképzés terén hiányosságok vannak, sajnos sok cég a saját profiljának javára hanyagolja a tanmenetet, a diákok és a szülők kárára. Én a jövőben is arra törekszem, hogy színvonalas, tartalmas képzést biztosítsak a szerszámkészítő és gépi forgácsoló tanulóknak.

László Tibor

A mesteri cím megszerzése a szakmai tudás elismerése. Az évek alatt szerszett szakmai tapasztalatot, a mesterképzés alatt gyűjtött ismeretek alapján, szeretném a duális képzés keretén belül a szakma iránt érdeklődő fiatal generációnak tovább adni.

Salamon Attila

Közel 20 év gyakorlat van mögöttem a szerszámkészítő szakmában, mely szakmának elkötelezettje vagyok. A mesteri rang számomra egy olyan csúcspont, amire egy elkötelezett és szakmáját hűen szolgáló ember vágyhat a pályafutása során. Közel húsz év alatt megszerzett szakmai, gyakorlati tapasztalatok visszaigazolása önmagamnak és környezetemnek. Úgy gondolom, hogy egy elhivatott szakember élete akkor válik teljessé, ha tudását, szakmai tapasztalatát átadhatja az arra fogékony fiatal generációnak. A mesteri rang megszerzésével, lehetőségem nyílik a fiatalok gyakorlati képzésében nagy szerepet vállalni.

Vendégh Krisztián

Számomra a mesteri rang a munkám során megszerzett tapasztalatok magas szintű szakmai elismerése. A mesteri cím megszerzése után a ránk bízott tanulóknak minél több, magasabb szintű szakmai tudás biztosítása, átadása.

Mátyus István Zoltán

A mesteri cím számomra a presztízst jelenti, amikor a szakma szeretete összefonódik a tudással és a tapasztalattal. A mesteroklevél megszerzését a saját utánpótlás nevelése miatt tartottam fontosnak.

 

Pincérek

Juhász Viktor

A mestervizsga számomra egy önfelmérő, hogy tulajdonképpen hol is tartok a szakmában. A cím megszerzésére a felszolgáló szakma folyamatos újulása, új dolgok, szabályok megismerése késztetett. Az ember a saját szakmájában minden nap újat tanul. Fontosnak tartom, hogy felkészültek legyünk, a vendég igényeire, kéréseire a megszerzett tudásunk alapján, maximálisan felkészülten tudjunk reagálni.

Hegedüsné Novák Gyöngyi

A mesteri rang számomra az eddigi szakmai hátterem kiteljesedését jelenti. Nyolc éves korom óta készültem erre a pályára, melyet ma is teljes szívből, lelkesedéssel végzek. Szeretem a kihívásokat, az újdonságokat, élvezem, hogy lépést tarthatok a szakma újításaival. A mesteri rang elnyerésével megmutathatom a következő pincérnemzedéknek a szakma szép, változatos oldalát. Méltó elismerés ez az egykori oktatóimnak, kollégáimnak, akiktől az évek folyamán sokat tanultam. Egyfajta visszaigazolást ad szakmai hozzáértésemről, magabiztossá tesz.

Molnár-Hajdu Szabina

Tizenhét éve dolgozom felszolgálóként, ez a rang jelenti számomra a legnagyobb szakmai elismerést. Nagyon szeretném szakmai tudásomat, tapasztalataimat átadni a következő generációnak. Ezzel talán egy kicsit emelni tudom a szakma színvonalát, életben tartani a szépségét. Szeretek olyan diákokkal foglalkozni, akiket érdekel a felszolgálás, szeretném őket tovább terelni a megkezdett úton, hiszen ez egy csodálatos, egyben rendkívül nehéz szakma is.

Horváth Tamás Mátyás

Mesterségemnek tartom ezt a hivatást. Harmincnégy éve szolgálom a vendégek kívánságait. Örülök, hogy életpályám ezen szakaszában megszereztem ezt a rangos szakmai elismerést. Egyúttal szeretném megtanítani az új generációnak a szakma minden csínját-bínját.

 

Szakácsok

Gazsó Róbert

A mesteri rang számomra a szakmám szeretetét jelenti, és egy kis bizonyítási vágyat magammal szemben. Szeretnék részese lenni annak, hogy kellő tudást átadva megfelelő utódokat képezhessek a szakmának, akikre manapság nagy szükség van.

Balázs Attila

Számomra rangot jelent a mesteri cím, szakács tanuló korom óta mindig felnéztem a mestereimre. Nagyon boldoggá tesz, hogy nekem is sikerült mesteri címet szereznem. Saját magamnak egy kiváló tudásfelmérési lehetőség volt, hogy kiderüljön, hol is tartok a szakmában. A későbbiekben szeretnék oktatni, megosztani a diákokkal az eddigi szakmai tapasztalataimat.

Pintér Balázs

A mesteri cím megszerzését saját magam miatt éreztem fontosnak, hogy bizonyítsak. A mesteri rang megszerzésével sikerült bebizonyítanom, hogy fiatal korom ellenére is megfeleltem a cím adta elvárásoknak.

Moórné Somogyi Veronika

Bizonyítás önmagamnak és a következő generációnak megújulást, tudást, alapanyag ismeret átadását jelenti a mesteri rang. A cím megszerzésére a mai oktatási rendszer elmaradása, és az általunk képviselt gasztro forradalmi tudás átadása késztetett.

Szeitz János

A mesteri ranggal kiemelkedhetek a szakmai életben, a megszerzett tudásomat átadhatom a tanulóknak.

Évente egy alkalommal az ipartanuló-képzésben jelentős szerepet vállaló vállalkozásoknak, azok vezetőinek adományozza az FMKIK elnöksége. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy azon személyek elismerésben részesüljenek, akiknek a szakképzésben nyújtott munkája példaértékű, a duális képzésben, a gyakorlati képzőhelyek kialakításában játszott szerepük meghatározó. Védjegybejelentés: 207 749 számon lajstromozta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

 

Eddigi díjazottak:

2011. Madlerné Kiss Ágnes Lucullus 3 Kft.

2011. Köpf Jenő AIKSZ Zrt.

2012. Sárvári József Sárvári Asztalosipari Kft.

2013. Kovács István Alba Volán Zrt.

2013. Szarka Gyula szakoktató Árpád Szakképző Iskola és Kollégium

2014. Dávid Lajos FMKIK alelnök Egyéni vállalkozó

2015. Egerszegi Zoltán H.T.M. Alba Zrt. vezérigazgató

Az FMKIK újonnan alapított díja az Iparos Mester Vállalkozói Díj. Ajánlást olyan megyei egyéni vállalkozókra lehet tenni, akik évtizedek óta valamely klasszikus szakma mesterei, szakmai rangot, elismerést vívtak ki. A mesteroklevél meglété nem előfeltétel, de fontos, hogy a vállalkozót a szakma mesterének ismerje el a környezete. A díj elnyerésének további feltétele, hogy a javasolt személy múltbéli tevékenysége szakmailag helyeselhető, a köz érdekében végzett munkája kiemelkedő, emberi és erkölcsi magatartása példás legyen. A Gazdasági Kalauz következő lapszámában, 2016. december 21-én bemutatjuk a 2016. november
9-ei díszünnepségen díjazott vállalkozókat.
















Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!