Gazdaság

2016.11.08. 20:45

Forgatótányér

Bár mi Magyarországot közép-európai országnak tartjuk, gazdasági szempontból inkább a Nyugat és Kelet határán helyezkedünk el.

Ott, ahol konfliktusos időszakban háborúk, pusztító hadseregek vonulnak át maradandó sebeket okozva. Békeidőben azonban ez a geopolitikai helyzet különleges előnyöket biztosít. A „Keleti nyitás, Nyugati megtartás” magyar külgazdasági stratégia erre az adottságra épül. A keleti gazdaságok irányába mutatott aktív kereskedelemfejlesztési tevékenység mellett vállalati, nemzetgazdasági érdek a hagyományos nyugati piacok további erősítése, az integrált multinacionális cégkapcsolatok mellett a kis-, középvállalatok (kkv-k) bekapcsolása, nemzetköziesítése. Meghirdetett, támogatott európai uniós cél!

Ezt szolgálja a világ legnagyobb, leghatékonyabb üzletfejlesztéssel és kapcsolatépítéssel foglalkozó hálózata az Enterprise Europe Network. Aktív, akkreditált tagjai a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ), fő szervezői voltak a gazdasági kapcsolatok erősítését célzó Osztrák-Magyar Gazdasági Fórumnak. A bilaterális keleti és kétoldalú nyugati kapcsolatok mellett geopolitikai helyzetünk a közvetítő pozíciót is biztosítja számunkra. Egy forgatótányér tengelyében vagyunk. Az emberi, bizalmi viszonyon alapuló keleti kereskedelem és a magas technikai színvonalat igénylő uniós kapcsolatok tengelyében. Ha forog, energiát, hasznot termel, ha nem forgatjuk, átnyúlnak felettünk. Uniós tagságunk és Kárpát-medencei pozíciónk a forgatótányér működtetésre kötelez bennünket.

 

Radetzky Jenő
Az FMKIK elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!