Gazdaság

2016.11.08. 20:30

Munkaerőhiány és hatékonyság

Székesfehérvár - Hatalmas érdeklődés övezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat erősítő Magyar-Osztrák Gazdasági Fórumot a Gazdaság Házában október végén.

Az európai színvonalhoz való felzárkózás érdekében tartósan az uniós átlag feletti teljesítményre van szükség - fogalmazott a rendezvényen professzor dr. Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke. A tartós növekedést saját erőből, a magunk forrásaira támaszkodva, a hatékonyság javításával tudjuk elérni - mondta, s kiemelte: 2020 környékén elapadnak az európai uniós források, addig célszerű lenne egyensúlyba hozni az államháztartást. s jó hír, hogy a magyar büdzsé bevételi és kiadási oldala 2009-2010-től egyensúlyban van, nem fogyasztunk többet, mint amennyit termelünk.

Dr. Ralph Scheide, az Osztrák Köztársaság nagykövete hangsúlyozta. Egyre fontosabb, hogy az iskola mellett minél korábban az üzemek gyakorlati működésébe is betekintést nyerjenek a fiatalok. - Nagyon örülök annak, hogy a fórum a duális szakképzéssel is foglalkozik, hiszen ifjúságunk a mi jövőnk is - emelte ki.

Történelmünk, gazdaságunk ezer szállal kötődik egymáshoz. Ennek erősítése új, innovatív együttműködési módszerek kidolgozása, közös jelenünk megerősítése az Európai Unióban megkérdőjelezhetetlen kölcsönös érdek - köszöntötte a résztvevőket Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke.Dr. Ralph Scheide nagykövet kiemelte: Ausztriának is erős érdeke az integráció fenntartása és előrevitele, a szabadság, a biztonság, s ezek mellett a jogállamiság és a demokrácia is az alapértékek közé tartoznak. Itt, Európa szívében továbbra is együtt kell munkálkodni ezek megőrzése érdekében és éppen ezeknek az országoknak fontos feladata még több alakító erőt felmutatni - húzta alá.Bóta Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai Kapcsolatokért Felelős Főosztályvezetője kiemelte a kétoldalú gazdasági és az európai uniós kapcsolatok fontosságát.

 

A rendezvény a munkaerőhelyzet és a szakképzés aktuális kérdései mellett az osztrák piacra jutás lehetőségeivel is foglalkozott. E témákban Thomas Moschig, az Osztrák Nagykövetség kereskedelmi attaséja, Tálos Szilvia, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft., személyzet-fejlesztési vezetője, Egerszegi Zoltán, a H.T.M. Szerszámgyártó Zrt. vezérigazgatója, Imre Zita Enikő, a Garzon Bútor Cégcsoport ügyvezetője és Mag. Heinz Kogler, az osztrák Enterprise Europe Network konzorcium koordinátora segített.- Több mint 13 000 dolgozójával a SPAR-csoport Magyarország egyik legnagyobb munkaadója - mondta el Tálos Szilvia. A bicskei központú társaság 75 kiskereskedői partnerüzlettel, 349 SPAR szupermarkettel és 32 INTERSPAR áruházzal, összesen 456 üzlettel van jelen a piacon. A vállalat a 2015-ös üzleti évben 488,2 milliárd forint forgalmat realizált, amely 3 százalékkal haladja meg a 2014. évi értéket - mutatta be a szakember a céget.- A HTM Zrt.-t 1992-ben alapították. Ekkor 25 alkalmazott dolgozott egy 300 négyzetméteres kis műhelyben, a cég azonban az elmúlt években az ország egyik leghíresebb és legmodernebb szerszámgyártó cégévé fejlődött - büszkélkedett Egerszegi Zoltán vezérigazgató. A társaság termelése 50 százalékát exportálja. A cég jelenleg 130 főt és 28 tanulót foglalkoztat a rendelkezésre álló 3000 négyzetméteres üzemi területen.

- Évek óta a HAIDLMAIR GROUP része vagyunk, amely egy világhírű nemzetközi szinten működő vállalatcsoport - fogalmazott a székesfehérvári cég vezetője.A GARZON BÚTOR Cégcsoport öt éve stabilan ott van az osztrák piacon. Imre Zita Enikő ügyvezetője beszámolójából kiderült: a négy cégből álló csoport átlagosan 120 embert foglalkoztat, 18 faipari mérnök és 8 faipari technikus erősíti soraikat, cégcsoport-szinten 10 ember beszél németül, leányvállalatuk van Romániában, egészen pontosan Kolozsvárott, exporttevékenységet pedig Ausztriában, Németországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában, Dániában, Franciaországban, Finnországban, Norvégiában végeznek.

- Exportstratégiánk meghatározó eleme az osztrák piac, ha egy ausztriai postára bemegy valaki, ott biztosan Garzon bútort talál - mondta el Imre Zita Enikő. - Miért éppen az osztrák piac - tette fel a kérést, de rögtön meg is válaszolta. Az okok: a földrajzi közelség - a projectköltségek optimalizálása, a kulturális hasonlóság, a múlt, ami összeköt, a stabil gazdasági és pénzügyi helyzet.A szakértők és cégvezetők részéről elhangzott: nem kizárólag a magyar gazdaság számára jelent nehézséget a szakképzett munkaerő hiánya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!