Tudomány

2016.11.10. 14:58

Köztes-Európa kérdései a terítéken a nemzetközi konferencián

Veszprém– A kelet-közép-európai térség helyzetét elemzik különböző tudományterületről érkező oktatók és hallgatók kétnapos nemzetközi konferencián.

Marton Attila

A Baltikumtól az Adriáig húzódó területen élő népek csak akkor lehetnek sikeresek, ha képesek közösen fellépni, hangsúlyozta csütörtöki megnyitójában Garaczi Imre, a konferencia elnöke, a Veszprémi Magyarságtudományi Kutatások Műhely alapítója. Kérdésünkre elmondta, az ötödször megrendezett konferencia célja, hogy felhívják a politikusok figyelmét  azokra a  lehetőségekre, amelyekben a térség országai  együttműködést hozhatnak létre.


A megnyitó után Herth Viktória a rendezvénynek otthont adó Dubniczay-palota művészettörténésze beszélt László Károly életéről és a műgyűjtő Művészetek Házában található alkotásokról. A konferencia díszvendége Duray Miklós, szlovákiai magyar író, politikus, aki előadásában a globalizáció elmúlt évszázadokban megfigyelhető változásait elemezte.


A Globalizáció vagy lokalizáció a Baltikumtól az Adriáig? című, kétnapos konferencián mintegy harminc előadást tartanak hazai és határon túli egyetemek oktatói, valamint doktoranduszok és mesterképzésbe járó hallgatók. Az előadások között politikai, etikai, gazdasági, pedagógiai, oktatási, kulturális és természettudományi témák is szerepelnek.


A tervek szerint jövőre világpolitikai hatalmi centrumok politikait szereplőit és szakértőit hívnák meg az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és Oroszországból, hogy a kutatóműhely eredményeit szélesebb perspektívába helyezzék.

 

Fotó: Pesthy Márton (11. 10.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!