Hírek

2016.11.11. 18:50

Nyakunkon a madárinfluenza - Csak zárt helyen lehet etetni!

A Csongrád és Békés megyei madárinfluenza kitörésekre tekintettel az országos főállatorvos szigorú intézkedéseket rendelt el.

Zsigó Ferenc

Az főállatorvos 3/2016. számú határozatában elrendelte, hogy Magyarország teljes területén a baromfitartó gazdaságokban a baromfik etetését, itatását kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell végezni.

A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat (vadmadár, rágcsáló stb.) Fontos tudni, hogy ha az állattartó a fent nevezett határozat rendelkezéseinek nem, vagy nem megfelelően tesz eleget, az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírságot szab ki, vagy egyéb intézkedést foganatosít.

Madárinfluenza miatt helyi zárlat felirat egy kacsatartó gazdaság bejáratán Kiskunmajsán. A Nébih laboratóriuma madárinfluenza (H5N8) vírus jelenlétét mutatta ki. Távol kell tartani!
MTI-fotó: Donka Ferenc

Az intézkedés elrendelésének szükségessége a betegség jelentős gazdasági kártétele, valamint az, hogy a környezetben fennmaradásban és a házimadár-állományok közötti terjedésében jelentős szerepe van a vadmadaraknak - tájékoztatott Sziebert Gergely megyei főállatorvos.

A vadmadarak által terjesztett madárinfluenza-vírus terjedésének megállítására meg kell akadályozni, hogy azok házimadarakkal kerüljenek kapcsolatba, ezért rendelték el a zárt etetést-itatást - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos. Jelezte: ha a járványhelyzet úgy kívánja, az állatok zártan tartására is fel kell készülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!