Életmód

2016.11.13. 20:55

Sokoldalúságáról híres kesernyés gyümölcs: magyar citrancs

Az őszi-téli időszakban sokkal jobban oda kell figyelnünk vitaminháztartásunk megfelelő egyensúlyának fenntartására. Ebben segítségünkre lehet a grapefruit.

Forgács Ádám

A citrusfélék családjába tartozó grapefruitot hazánkban citrancsként is szokták nevezni. Elődeink már több ezer évvel ezelőtt felismerték az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását.

Kutatások bizonyítják, hogy fokozza néhány általános használatban lévő gyógyszer, így vérnyomáscsökkentő szer, nyugtató, immunszupressziós szer hatását, de egyes szakértők szerint önmagában is gyógyító hatással bír.

Az őszi-téli szezonváltáskor kifejezetten fontos a megfelelő vitaminpótlás. A citrancs nagy mértékben tartalmaz C-vitamint, így érdemes beépíteni a heti étrendünkbe. Érdemes nemcsak a gyümölcshúst, hanem a gyümölcs magját is elrágcsálni, hiszen klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy nyolcszáz vírus és baktérium, körülbelül százfajta gomba és bizonyos paraziták ellen is hatékony. Magas a C-, B- és A-vitamin-tartalma is. Fogyókúrázók is nagy hasznát vehetik, kiegészítőként ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, hatásosabbá teszi a felesleges kilókkal való küzdelmet. Mivel képes a zsírok, az állati zsírok lebontására, ily módon a koleszterinszintre is kedvező befolyással bír. Továbbá a grapefruit májtisztító hatása is igazoltan magas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!