Életmód

2016.11.14. 16:10

Tartsuk szem előtt a cukorbetegséget!

Csetény - A diabétesz-világnaphoz kapcsolódóan ötödik alkalommal rendeztek tartalmas, emlékezetes egészség-nevelő programot a Vámbéry Ármin Általános Iskolában, e napon kékbe öltözött az intézmény, diákjaival és pedagógusaival együtt.

Müller Anikó Hanga

A tantermeket, folyosókat világnapi plakátokkal, az egészséges életmódot hirdető tájékoztató anyagokkal, Frederick Bantingról, az inzulin felfedezőjéről szóló ismertetővel, rajzokkal dekorálták, mindenki kék pólót viselt, sokan arcukra kék kört - a világnap hivatalos logóját, a cukorbetegség nemzetközi jelképét - festettek.

Reggel a tanulók vércukormérésen vettek részt, majd osztályonként egészséges reggelit fogyasztottak, teljes kiőrlésű kenyérrel, sok zöldséggel, sajttal és gyümölccsel. A nap folyamán az alsó tagozatosok az egészséges életmóddal ismerkedtek, gyümölcstálat színeztek, játékos kisfilmet néztek a zsír, a fehérje, a szénhidrát, a vitaminok szerepéről. A felsősök figyelmét a diabétesz szövődményeire hívták fel. A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének képviselői beszéltek életükről, betegségükről, játékos gyakorlati feladatokat rögtönöztek. A diákokra sokkoló hatással volt a dohányzás hatását bemutató kisfilm.

Földesi László igazgatóhelyettes büszkén mondta el, tantestületükben senki nem dohányzik. Az 1. Futsal Club Veszprém játékosai - Tatai József, Füzy Zsolt, Gulyás Márk, Fehér Krisztián, Boromisza Dániel - rendhagyó testnevelésórát tartottak, melyet óriási éljenzés fogadott.

Reggel minden diáknak megmérték a vércukorszintjét. Ezen a napon a meghívottak, a tanárok és a tanulók egyaránt kék pólót viseltek Fotó: Müller Anikó Hanga

Galambos Szilvia igazgatónő tartalmas programnak értékelte az immár hagyományos egészségnevelő napot.

- Rendezvényünk mára témanappá nőtte ki magát, ami annyit jelent, hogy míg eddig tanítás nélküli munkanap volt, az idei évben minden kolléga tananyagként építette be a témához kapcsolódó anyagokat a tanmenetébe, mely egy tudatosabb tervezést jelent. Az a törekvésünk, hogy a jövőben az egészségnap témahétté fejlődjön. Erősít ebben minket az, hogy nagy érdeklődés és civil támogatottság kíséri kezdeményezésünket, számíthatunk a védőnőkre, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségére, a megyei szövetségre, a kórházakra, orvosokra, a diabétesz üzletágra, a szülői munkaközösségre. Úgy látom, alakulnak, tudatossá válnak diákjaink táplálkozási szokásai, már igénylik az egészségesebb reggelit, egyre többet fogyasztanak belőle, tehát nevelési szándékunk elérte célját. A témanapon jól alakult a különböző területek becsatolása, minden évben valami plusztartalommal bővítjük a programot, idén a helyes táplálkozásra, az egészséges életmódra, a diabétesz másodlagos vonatkozásaira, az általa kiváltott szembetegségekre koncentráltunk, bemutatva, ez utóbbi miként érinti a látásromlással élők mindennapjait. Diákjainkat nagyon megérintette az élethelyzetük, testközelből megtapasztalták, hogy élnek ők közöttünk teljes életet. A mozgáskultúrára neveléshez megyei sportolók segítségét vesszük mindig igénybe, neves sportolók jártak már nálunk, mondta az igazgatónő.

Somogyiné Lugosi Márta, az egyik főszervező közölte, minden évben bővül támogatóik köre, idén mintegy ötven a számuk. Somogyi Katalin főszervező társa hangsúlyozta, céljuk e nappal szolidaritást vállalni a cukorbetegek mellett. - Nem szabad megvárni, míg megbetegszünk, sokkal többe kerül a gyógyítás, mint az odafigyelés, a megelőzés. Minden évben a diabétesz-világnap jelmondatához kapcsoljuk a programjainkat - az idén a mottó: Lássuk a diabéteszt! , azaz tartsuk szem előtt a cukorbetegséget -, így meghívottaink voltak a gyengén látók megyei egyesülete képviselőit, mondta el a tanárnő.

A rendezvény zárásaként a tornapályán élőkört alakítottak az iskola diákjai, pedagógusai és a vendégek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!