Hírek

2016.11.15. 14:00

A közfoglalkoztatottak igazi értékteremtő munkát végeznek Kisvásárhelyen

Kisvásárhely - A megye észak-keleti sarkában megbúvó, kevesebb mint 60 lakosú Kisvásárhelyen példaszerűen működik a Start-munkaprogram.

Császárné Szabó Judit

A falu életét 10 éve irányító polgármester, Szentmiklóssi Erzsébet elmondta, hogy a hat közfoglalkoztatottak igazi értékteremtő munkát végeznek. A zöldség- és gyümölcs-termesztést és -feldolgozást a decemberben 2,3 millió forintos támogatásból elkészülő hűtőkamra fogja kiegészíteni.

Szentmiklóssi Erzsébet a gyümölcsfeldolgozóban Fotó: Szalay Csaba

 

- Tavaly decemberben létrehoztuk a szociális szövetkezetet, de egyelőre „altatjuk”. Egy éve működik a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, egyelőre megnézzük, mit lehet belőle kihozni - mondta a polgármester.

A tavaszi fagy Kisvásárhelyen is elpusztította az alma-, körte-, kajszi-, szilva- és szamócatermést. Ez komoly bevételkiesést jelentett, de a zöldségféléknek, a paprikának, a paradicsomnak, a zöldbabnak jó volt az időjárás.

Szentmiklóssi Erzsébet jelezte: a területük nem nagy, összesen három hektár, az sem egy darabban. A polgármester szerint az államnak nem kellett volna eladni a földeket, inkább a szociális szövetkezeteknek juttatni.

- Úgy kellett összekoldulni az idősektől a területeket a gazdálkodáshoz - tette hozzá.

A Start-programban beszerzett gépekkel gyümölcsből és zöldségből ivólevet, ezenkívül savanyúságokat, lekvárokat készítenek. A friss árut (szamócát, paprikát, zöldbabot), a feldolgozott termékekkel együtt a keszthelyi és a káptalantóti piacon értékesítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!