Gazdaság

2016.11.15. 17:05

A keleti működő tőke egyre inkább Európában fejleszt

Budapest - Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a kínai Yanfeng Automotive Interiors autóipari beszállító cég.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az aláírás után kiemelte: a legfejlettebb technológiát alkalmazó Yanfeng segíti, hogy a magyar autóipar sikerrel átálljon az új ipari korszakra, továbbá részt vállal Magyarország hosszú távú fejlesztésében.

Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems igazgatója elmondta: pápai telephelyén jelentős technológiai fejlesztést hajt végre a cég. A stratégiai megállapodástól azt várják, hogy a kormánnyal való eddigi jó kapcsolatra építve még több területen - köztük az oktatásban - tudnak sikeresen együttműködni.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a világgazdaságban a technológiai változások túlszárnyalják a korábbi ipari forradalmak jelentőségét is, a digitalizációra, az elektromobilitásra, a XXI. századi fejlesztésekre alapuló ipar 4.0 új korszakot nyit a termelésben is. A magyar gazdaságban új korszakot jelent, hogy a felminősítések időszakába lépett, ezáltal a finanszírozási költségek csökkennek, az ország tőkevonzása javul.

Az idén az első tíz hónapban a beruházásösztönzési rendszeren keresztül 3,2 milliárd euró beruházás érkezett Magyarországra, míg tavaly egész évben 1,4 milliárd euró. Tavaly ezen a rendszeren keresztül 13 ezer új munkahely jött létre, az idén október végéig pedig az új munkahelyek száma már meghaladja a 16 ezret. A keleti működő tőke egyre inkább Európába jön, Magyarország feladata, hogy az éles versenyben helytálljon. A miniszter szerint sikerrel járt a keleti nyitás politikának egyik fő célkitűzése, hogy Magyarország legyen a távol-keleti országok európai üzleti terjeszkedésének regionális központja.

Szijjártó Péter méltatta, hogy a Yanfeng az elsőkörös autóipari beszállítók világpiacán vezető cég, a világban 93 termelő egységgel rendelkezik, 33 ezer embernek ad munkát. Pápán prémium kategóriás autók belső utasterének alkatrészeit gyártják, 1870 embert alkalmaznak, folyamatosan képzést biztosítanak, több magyar felsőfokú oktatási intézménnyel együttműködnek, szakmai gyakorlatra biztosítanak lehetőséget, továbbá a 14 százaléknyi magyar beszállítói hányadot folyamatosan növelik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!