Életmód

2016.11.20. 13:50

Nagyon fontos az odafigyelés - Gyermekeinknél a cukor hatására a csontozat erősen károsodhat

Sokszor észre sem vesszük, mennyi finomított cukrot viszünk be a szervezetünkbe. Évente átlagosan 50 kilogrammot fogyasztunk.

Rendkívül rossz tulajdonság a mérhetetlen cukorfogyasztás. A modern, finomított ételek nagy része hozzáadott cukrot is tartalmaz. Az üdítőkben, süteményekben, csokoládékban, kekszekben, tortákban és édességekben találhatunk cukrot, ráadásul meglehetősen nagy mennyiséget.

Egy doboz üdítőben például hét, egy csokoládészeletben pedig hat teáskanál cukor található. Egy év alatt átlagosan 50 kilogramm cukrot fogyasztunk el. A probléma az, hogy sokunk az átlag feletti szegmensbe tartozik, így ennek hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

Első és legveszélyesebb a cukorbetegség kialakulása, ezenfelül B-vitamin- és kalciumhiányt okoz a szervezetünkben. Gyermekeinknél a cukor hatására a csontozat különösen erősen károsodhat, nem is beszélve a fogszuvasodás, anyagcsere-, emésztési problémák, szív- és érrendszeri megbetegdések kialakulásáról. Ezért fontos feladatunk odafigyelni magunk és gyermekünk napi cukorbevitelére.

Természetesen nem kell kiiktatni a cukrot, sokkal inkább érdemes lehetséges alternatívákat keresni a fehér cukor helyettesítésére. Ennek egyik legjobb formája a méz vagy a barna cukor lehet. A méz rendkívül értékes anyagokat tartalmaz, természetes anyag és intenzív cukrot nem tartalmaz, így hamarabb lebomlik a szervezetünkben.

A barna cukorról azt kell tudni, hogy élettani hatásai teljesen megegyeznek a kristálycukoréval, csupán annyi a különbség, hogy a barna cukor nem tisztított cukor, így minimális vegyi anyagot tartalmaz, fontos a mérték betartása. Vannak mesterséges édesítőszerek, melyek nem hizlalnak, ilyen például a szacharin, a szukralóz vagy az aszpartám, ám ezeknek káros egészségügyi hatásuk van, például felborítják a bélflóra érzékeny egyensúlyát. Ezért hosszú távon nem ajánlottak.

Mint minden esetben, itt is nagyon fontos mértékletességet tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!