Hírek

2016.11.20. 17:25

Négysávos 81-est akarnak - Elegük van az embereknek, alkotmányos jogaikra hivatkoznak

Mór, Fehérvár, 81-es - Négysávos 81-est! – ez annak a két napja indított internetes petíciónak a címe, amelyet már több mint kétszázan támogatnak az interneten.

Sebestyén Lilla

A peticiok.com oldalra pénteken került fel egy kezdeményezés, amely a 81-es főúthoz kötődik. A kérelem írója, Kovács László Magyarország Alaptörvényének XXV. cikkére hivatkozva a kormányához fordul – mint közhatalmat gyakorló szervhez – és kezdeményezi, a halálútként is emlegetett – 81-es főút Székesfehérvár - Mór - Győr közötti szakaszának 2x2 sávosra bővítésék a falvak elkerülésével, még a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban.Petícióját már kétszáz-hetvenhárman aláírták és számos hozzászólás is érkezett a kérelem kapcsán:

- A 81-es út mellett lakunk, állandó zajban. Percenként megy el előttünk egy kamion, sokszor megrázva a házunkat. Igenis kerülje ki a településünket az út! Nekünk már 2003-ban azt mondták, készen lesz 2005-ben az elkerülő. Az idén elkészült a körforgalom, azóta még több kamion jön még nagyobb sebességgel! – írja az egyikük.

- Életveszélyes előzni, van hogy egyszerre négy kamion van előtted és folyamatos a szembeforgalom. Egyszerűen életveszélyes – teszi hozzá egy másik aláíró.

A 81-es főúton több súlyos baleset történt idén is. A fenti kép épp egy februári frontális ütközés után készült Bakonysárkány és Mór között. Hárman sérültek meg súlyosan, egyiküket mentőhelikopter szállította kórházba, a másik kettőt mentőautó (Fotó: FMH-Archív)

De a hozzászólások alapján nem csak a tranzitforgalom jelent gondot.

Többen is említik, hogy a meredek árkokkal, a sóderos útszélekkel és toldozott-foltozott sávokkal sincsenek megelégedve, arról nem is beszélve, hogy rengeteg a baleset az útlezárás. A 81-es mellett élőket pedig a zaj is nagyon zavarja.

Lapunk még májusban érdeklődött a 81-es főút felújításának témakörében a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál. Akkor azt a választ kaptuk Lázár Jánostól, a miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy a 81-es számú főút kiemelt gazdasági térségeket összekötő, regionális jelentőségű út, fejlesztésének lehetősége a jövőbeli tervekben továbbra is szerepel, de a jelenlegi programozási ciklusban az európai uniós források erre nem fordíthatók.

Pedig a halálút gúnynévre igenis rászolgált a 81-es.

Egy korábbi írásunkból kiderül az is – ez elmúlt négy esztendő adatai alapján – hogy évente 12-17 sérüléssel járó baleset történik az említett útszakaszon és 2012 óta tizenketten vesztették életüket a 81-es főút valamely szakaszán.

A részletes számadatokról itt olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!