Gazdaság

2016.11.28. 13:34

Pákozdi az ország harmadik legkiválóbb vörösbora!

Pákozd – Vörösbor kategóriában két villányi után egy pákozdi vörösbor lett a bronzérmes az ország száz legjobb borát összehasonlító teszten. További négy megyei borászat is bekerült a TOP 100-ba.

Házi Péter

Az évtizedes múltra visszatekintő, top 100 legjobb magyar bort összehasonlító teszten, amelyre kizárólag nemzetközi borversenyen elért arany minősítéssel lehetett meghívásos alapon bejutni, talán soha nem szerepelt még ilyen jól Fejér megye.

Ha csak a vörösborokat nézzük, a Mediaworks kiadványa alapján a Bock borászat cabernet franc-ja, valamint a Mokos Családi Pincészet vörösét követően a pákozdi Lics Pincészet 2013-as Tamás válogatása lett a harmadik legkiválóbb bor!

Lics Balázs és felesége, Joslyn Kaliforniában tanulta meg a vörösborkészítés legkomolyabb fogásait, amit varázslatosan ötvöznek a magyar borkultúrával

Ha a teljes listát átböngésszük, az 56. helyen találjuk az etyeki Rókusfalvy Pál 2013-as pinot noirját, a 67. helyen pedig a móri Geszler Családi Pincészet móri chardonnay-ét. Még három Fejér megyei bor szerepel az előkelő listán: 65. helyen ismét a Lics Pincészet szekszárdi bikavére, 79. helyen az Etyeki Kúria chardonnay-e, a móri Molnár Borház ezerjóját pedig a 97. helyre sorolták az ország legjobb borai között.

– A cabernet sauvignonból és merlot-ból készített Tamás-válogatásnak már története van: amikor a friss vörösborokat kóstolgattuk, a fiam, Tamás kisujjával belenyalt a hordóba, majd kijelentette, apa, ebből meg ebből készüljön az új cuvée-tek! Nos, úgy tűnik, nem volt hiábavaló megfogadni a javaslatát - mondta lapunknak Lics Balázs, aki malajziai származású feleségével, Joslynnal Kaliforniában (is) tanulta a borkészítés legkomolyabb fogásait, s ma a villányi hegységgel vetekedő adottságú pákozdi lejtőkön varázsolja borrá ezt a különleges tudást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!