Gazdaság

2016.11.30. 19:10

Ki fog lisztet őrölni a kenyerünkhöz? Nincs molnárképzés az egész országban

Évek óta nincs molnárképzés az országban. A megyeszékhelyen közel hét éve indítottak utoljára osztályt, azóta nincs utánpótlás. Félő, hogy pár év, és nem találnak megfelelő szakembert a malmokban.

Sebestyén Lilla

A malmok többsége mára korszerű, modern, számítógépes irányítóközponttal működik. Ahogy egyre kevesebb szakember kellett az őrlés koordinálásához, a képzési helyek száma is fokozatosan csökkent.

Az utolsó molnárosztály - közel húsz fő - itt, Székesfehérváron, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakképző Iskolában végzett 2010 júniusában.

Azóta nem volt utánpótlás, pedig molnárokra igenis szükség van - állítják az érintettek.

Az egyik székesfehérvári malom üzem gazdasági vezetője elmondta: jelenleg ugyan nincs betöltetlen molnárállás üzemeikben, azonban a szakemberek mindegyike idős, vagy középkorú. Hamarosan el kell tehát gondolkodniuk azon, miképpen pótolják a hiányzó munkaerőt.

- Amikor bezáratták a királysori Akóts malmot - arra hivatkozva, hogy nem volt gazdaságos a működtetése - a képzés is megszűnt nálunk. A laikusok - és sajnos sok, minőségre nem adó cég is - úgy hiszi, hogy egy informatikus elég egy modern malom működtetéséhez. Ez nem igaz. A molnár az, aki megvizsgálja a lisztet, és meg tudja állapítani, mit kell állítani a gépen, mit kell még hozzáadni, hogy abból jó kenyeret, péksüteményt lehessen sütni. Ma azért eszünk annyi adalékanyaggal - például guargumival - dúsított pékárut, mert nem adnak a minőségre, nem fogadnak fel molnárokat, legalábbis nem sokan - magyarázza Barna József, a Szent István iskola igazgatója, aki azt is elmondta, 2014-ben újra indíthattak volna molnárképzést az iskolában, azonban az évek alatt annyira eltűnt ez a szakma a köztudatból, hogy öt-hat diák akadt csupán, aki jelentkezett volna, vagyis nem volt meg a kellő létszám.

Pedig - az igazgató szerint - azok a cégek, akik molnárt fogadnak fel, megbecsülik dolgozóikat, és több százezer forintot is áldoznak a jó szakemberekre.

Barna József, a Szent István középiskola igazgatója elmondta, amikor utoljára megvizsgálták, mennyibe kerülne beindítani a királysori tanmalmot, húszmillióra rúgott az összeg. Ma, évekkel később ez a triplája is lehet

- Ha lenne rá lehetőségünk és elég jelentkezőnk, a tanmalom beindítása nélkül is lehetne itt képzést tartani, hiszen a megyében több malom is működik, ahol a fiatalok gyakorlatot tudnának szerezni - vélekedik Barna József, aki mindehhez azt is hozzátette: már volt rá példa, hogy az egyik gyártóval megegyeztek, és felnőttképzésben indítottak molnárképzést. (Ebben az esetben a vállalat a saját dolgozóit képzi ki, a saját üzemében.)

Azonban ez még mindig nem megoldás a problémára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!