Kultúra

2016.12.01. 19:30

Garantált a nevetés - Rejtő Jenő műveinek világa elevenedik meg

Veszprém - Rejtő Jenő műveinek világa elevenedik meg a színpadon a Színház az egész című kabaréban.

Leitner Vera

Azt még az író regényeiben kevésbé otthonosan mozgók is sejthetik, hogy nevetésben nem lesz hiány.

Péntaken mutatják be a Pannon Várszínházban a Színház az egész című előadást, mely a színház társulatának javát felvonultatja a kétfelvonásos, öt-öt jelenetből álló est során.

A zenés orfeumkabaré már műfajában sokat ígér, s a jelenetek sokszínűségén túl előrevetíti a 20-as, 30-as évek hangulatát, s pletykáktól, botrányoktól és szipkákból szálló cigarettafüsttől súlyos levegőt hoz magával.

- Az előadásba válogatott kabaréjelenetek a világ abszurdságát mutatják meg egy olyan korban, ahol a megszokott normák helyét új, nem valós szabályok vették át. Rejtő Jenő jó érzékkel vette észre ezeket a lehetetlen helyzeteket, melyeket humorral tálalt - mondta el Vándorfi László rendező, a Pannon Várszínház igazgatója, s hozzátette, az igazán jó humor alapja az önirónia, mikor nem csupán másokon, de magunkon is képesek vagyunk nevetni.

Szelle Dávid és Pap Lívia a Pannon Várszínház új darabjában. A zenés orfeumkabaré sokat ígér
Fotó: Balogh Ákos

Rejtő Jenő ugyan regényei révén vált igazán ismertté és népszerűvé, saját korában bohózatok és kabaréjelenetek szerzőjeként is sikeres lett a pesti éjszakában.

- A kabaré világához az kellett, hogy annak idején az emberek ráértek egy egész estét ott tölteni, közösen szórakozva, s igényelték, élvezték a műsorokat estéről estére. Ma azonban az emberek egyre kevésbé érnek rá az egész estés szórakozásra, ezért tűnt el ez a műfaj.

Az előadás arra törekszik, hogy felelevenítse a kabarék világát, amely a mai, modern ember számára is élvezetes, s lehetőleg minél több műfajt magában foglal.

- Az idei színházi évadban két olyan előadás - a Mária evangéliuma és az Equus - is szerepel, mely igazán drámai, így a Színház az egész az évad tematikáját is lazítani hivatott, de Rejtőt rendezni, játszani mindenképpen jutalomjáték: dialógusai külön élményt jelentenek alkotónak, nézőnek egyaránt.

Az előadásba válogatott kabaréjelenetek a világ abszurdságát mutatják meg

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!