Bulvár

2016.12.02. 10:37

Túlsúlyos a kutya? Vajon a gazdája miért nem látja? Íme a szakember tanácsai!

Székesfehérvár – Az elhízás és túlsúly házi kedvenceink esetén ugyanolyan gyakori, mint az embereknél. Európában a kutyák 40 százaléka túlsúlyos, melyet legtöbb esetben az energiabevitel és a mozgás helytelen aránya okoz. Pirka Ildikó kutyatréner jó tanácsai következnek.

S. Töttő Rita

A legnagyobb probléma az, hogy a gazdi nem ismeri fel vagy nem hajlandó tudomást venni arról, hogy kutyája elhízott – szögezi le a probléma lényegét Pirka Ildikó, fehérvári kutyatréner, aki sokszor hallja azt, hogy „szegény Buksi mindig éhes”, de sokszor tapasztalja azt is, hogy a kutya előtt egész nap ott van hagyva az étel, annyit eszik és akkor, amikor neki tetszik.

– Sajnos sok olyan gazdi teljesen figyelmen kívül hagyja, hogy az elhízás számos betegséghez vezethet a kutyáknál is, mint például cukorbetegség, ízületi gyulladás, ízületek fokozott kopása, légzőszervi problémák, szív- és keringési gondok – sorolja a szakember. Pedig az elhízott kutya boldogtalan, keveset és lassan mozog, nehezen viseli a meleget, sokat liheg, nagyon fáradékony és sokat alszik. Ildikó szerint néhány egyszerű vizsgálattal könnyen megállapíthatjuk, hogy kutyánk túlsúlyos vagy nem. Íme:

Először a kutya oldalánál tapintsuk ki a bordákat. Ha a bordák könnyen kitapinthatók és kevés hájréteg van rajtuk, akkor kutyánk ideális testsúlyú. Ha a bordákon 1-2 centinél több háj van, akkor kutyánk túlsúlyos, ha pedig a bordák alig tapinthatók, akkor elhízott. Természetesen egyes kutyafajták kivételével az sem jó, ha kilátszanak a bordák. Következő vizsgálathoz a kutya álló helyzetben van és felülről nézve van dereka, tehát nem úgy néz ki, mint egy nudli? Harmadik vizsgálat, szintén álló helyzetben, a kutya hasa enyhén felhúzott (egyes fajtáknál jobban felhúzott). A legjobb, ha ezeket a vizsgálatokat másra bízzuk, mert a legtöbb tulajdonos hajlamos becsapni magát. Ha pedig kiderül, hogy kutyánk túlsúlyos vagy elhízott, akkor ezt el kell fogadni, nem megsértődni rajta és változtatni kell a rossz szokásokon, tanácsolja Ildikó, aki szerint az első és legfontosabb a kutyák helyes táplálása. Nagyon fontos, hogy olyan ételt kapjon az eb, ami neki való, tehát ne azt egye, amit a gazdi. Sokféle kutyatáplálási irányzat van, a nyersetetéstől kezdve a főtt étrenden át a szárazeledelig. Bármelyik jó lehet, de akármelyiket választjuk, tájékozódjunk róla körültekintően.

Fotó: Molnár Artúr

Ezt követően tanuljuk meg tudatosan táplálni a kutyánkat, melynek első lépése, hogy soha nem szabad ételt hagyni a kutya előtt. Kölyökkutyákat naponta többször kell etetni, felnőtt kutyákat naponta egyszer vagy kétszer. Nagytestű kutyáknál javasolni szoktam a napi kétszeri etetést, ezzel csökkenthető a gyomorcsavarodás kockázata, mely a legtöbb esetben a kutya halálához vezet. Az ételt pontosan kimért adagokban kell a kutyának adni, még ha a száraz eledel mennyiségre olyan kevésnek is tűnik, benne van a kutyának megfelelő mennyiségű tápanyag. Az előre gyártott kutyaeledelek helyes adagolása a csomagoláson található.

A kutya táplálkozásának megváltoztatása mellett fontos a rendszeres testmozgás bevezetése is. Fontos a fokozatosság, eleinte rövid séták többször, majd lehet növelni a távolságot. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy kutyánk megfelelő kondícióban van, akkor kérjük hozzáértő kutyás vagy állatorvos segítségét. Fogadjuk el, ha azt mondja,   túlsúlyos a kutya, és fogadjuk meg a tanácsait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!