Reklám és valóság: szívritmuszavart okozhatnak egyes fogyasztószerek

MTI
megjelent:

Sokan szeretnének leadni a testsúlyukból, és a média tele van rendkívül hatásosnak ígért fogyasztószerek reklámjaival. Az interneten keresztül rendelhető csodaszerek között, azonban több olyan is van, mely szívritmuszavarokhoz vezethet - közölte a Heart Rhythm orvosi szaklap.

Az elhízás a jómódú országok leggyorsabban növekvő járványa. Statisztikák szerint, a felnőtteknek átlagosan fele, fölös kilókat visel magán és mind több a dundi gyerek is.

Nem csoda, hogy a recept nélkül, szabadon vásárolható fogyasztószerek forgalma mindenfelé növekszik. Az Egyesült Államokban becslések szerint, a súlycsökkentésre használatos táplálék-kiegészítőkből és gyógykészítményekből, 2001-ben 1,3 milliárd dollárnyi értéket adtak el.

Alireza Nazeri és munkatársai a Yahoo, a Google és az MSN útján vizsgálták, milyen testsúlycsökkentőket és hasonló hatású, különleges ennivalókat lehet internetes rendeléssel kapni. Elolvasták, mi van a használati útmutatójukban, van-e valami figyelmeztetés arra, hogy a készítmény szedése milyen egészségügyi kockázattal járhat. Tanulmányozták az összetételt, amennyire az egyáltalán kideríthető volt.

Ezután az orvosi adatbázisok átnézése következett. A fogyasztószerekben létező hatóanyagok szívritmust befolyásoló, veszélyes hatásait is kikeresték és szembesítették a készítmények összetételével. Az internet útján megrendelt fogyasztószereket, a forgalmazók a megadott címre minden megkötöttség és késedelem nélkül szállították.

Több hatóanyag is dokumentáltan veszélyes

A súlycsökkentők dobozán 60 különféle hatóanyagot tüntettek fel. Ezek közül 42 növénykivonat volt, ötöt kémiai úton állítottak elő, de voltak bennük vitaminok és különböző nyomelemek is. A hatóanyagok közül 11 szerepelt az orvosi szakirodalomban úgy, hogy legalább egy-egy megfelelően dokumentált esetben életveszélyes szívritmuszavart, vagy hirtelen halált okozott.

A gyógyszereknél minden esetleges mellékhatást, a készítmények dobozában lévő alkalmazási előírás részletesen ismertet. Az internetes rendeléssel érkező, esetleg életveszélyes ritmuszavart okozó fogyasztószerek egyikével kapcsolatban sem tájékoztatták a vevőt, hogy milyen kockázattal kell szembenéznie, ha ilyen úton szeretne túlsúlyától megszabadulni.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.