Életmód

2016.12.05. 12:04

Itt a tél - készítsük fel immunrendszerünket!

Kun Gyula természetgyógyász, gyógynövénytermesztő szerint a tél beálltával mindenkinek fontos, hogy az immunrendszere felkészült legyen és a vitamintartalékait feltöltse.

Tóth B. Zsuzsa

Rendszeresen fogyasszunk nyers biozöldséget és -gyümölcsöt, teljes kiőrlésü gabonákat. Mai életformánk mellett ilyenkor már a szervezetünk folyamatos C-, D-, A- és B-vitamin-ellátását az átlagos zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk egyre kevésbé pótolja. Együnk sok almát, aszalt szilvát, csipkebogyót, savanyú káposztát, céklát, brokkolit. A védekezőképességünkért hagymát, fokhagymát, tormát, fekete retket, és a hiányt pótoljuk vitamin- és gyógynövénykészítményekkel. Igyunk változatosan gyümölcs-, zöldség-, búzafűleveket, gyógyteákat, fűszerezve.

Jól jön az áfonya-, gránátalma-, homoktövis-, cékla-, sárgarépa-, fagyasztott búzafűlé. Főzzünk csipkebogyó-, hárs-, kamilla-, bodza-, hibiszkusz-, zsálya-, levendula-, citromfű-, orbáncfűteát. Használjunk bazsalikomot, borsikafüvet, kakukkfüvet, rozmaringot, szurokfüvet a fűszerezéshez. A nagyszülőket lássuk el speciális, magas vitamin-, kálcum-, magnéziumtartalmú készítményekkel, Q10-zel, ginkgóval, lecitinnel, antioxidánsokkal. A gyógynövénykrémek jót tesznek az érett bőrnek és fájdalmas lábaknak, sajgó ízületeknek, az illóolajok pedig a testnek és léleknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!