Gazdaság

2016.12.05. 17:50

A fajcsere csak lassan megy - Ültetvényekkel pótolják a ki nem termelhető fákat

Adony - A városban élő Nagy Győző kerületvezető erdészhez tartozik a Rácalmási-sziget is, amely kiemelkedően védett.

Tribolt Lajos

A Rácalmási-szigeten korábban egy kecskeméti székhelyű, libákat nevelő cég gazdálkodott, ők felügyelték az egész szigetet, beleértve az erdőket. Nem a legjobban tehették, hiszen 1978-ban a tulajdonos állam a sziget erdeit a Vadex jogelődjének adta át kezelésre. Abban az időben még, a kor szellemiségének megfelelően, zömében nemes nyaras ültetésekkel került felújításra az erdő. Időközben azonban a sziget 230 hektárjából 226 országos jelentőségű kiemelkedő védettséget élvez. Innen kezdve a dolgok lényegesen megváltoztak, most már az 1996-os természetvédelmi törvény és a 2009-es erdőtörvény írja elő, mit lehet tenni az erdőgazdálkodónak. Jelenleg a sziget 120 hektárja még mindig nemes nyaras, pedig a védettség ezt az állományt nem, hanem csak az őshonos fajokat preferálja.

Sebestyén János erdőgondnok a Rácalmási szigeten mutatja a kétéves magas köris és tölgy csemetéket

A cél tehát az, hogy szürkenyarat, magas kőrist és tölgyet telepítsenek a nemes nyaras területek helyére, de az előírások miatt nagy területen tarvágásokat sem végeznek, csak korlátozott ütemben haladhat a felújítás. Gyakorlatilag a kisebb foltokban kivágott nemes nyár helyett ültetik az őshonos fajokat. Amíg viszont a nemes nyaras 25 év alatt vágásra érik, a szürke nyaras 60, a tölgyes 120-150 év alatt, a cégnek viszont lehetőleg saját fával kell ellátnia a fűrészüzemét, hiszen az ottani bevétel adja minden fejlesztés anyagi hátterét. A védett szigetről származó nyár alapanyag pótlása érdekében 2014-ben úgy döntöttek, hogy Sárosdon ültetvényt hoznak létre. Itt 18 hektár nemes nyarast és két hektár akácost nevelnek. Ez nem erdő, hanem szántóföld besorolású ültetvény, az erdőétől eltérő intenzitású műveléssel és műtrágyázással. Ezek az ültetvények hivatottak arra, hogy ellássák a fűrészüzemet, miközben a Rácalmási-szigeten a jogszabályoknak megfelelő lassú, fokozatos, foltokban történő kitermelés és fafajcsere folyik.

Deák-Bárdos Péter sárosdi kerületvezető erdész az ültetvény nyílegyenes fasorai között

A fokozottan védett szigetre egyébként autóval tilos behajtani (most ott is ragadna a kocsi a sárban). Turista utak vannak kijelölve, gyalogosan azokat érdemes követni, bár a tájékoztató táblákat szinte minden ősszel fel kell újítani, mert vannak erős emberek , akik tönkre teszik őket.

A szigeten van területe a nemzeti földalapnak (a volt telephely térsége) és a víz-ügynek is. Utóbbi területén él az a saspár, melyek miatt a környékükön minden gépi munka korlátozva van.

Aki teheti, tavasszal vagy nyáron látogasson ki a szigetre, amikor a kijelölt turistautakról gyönyörű a látvány, és érthető, miért is védett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!